ENAMORATS d’Alfred Hayes
-recomana, Isabel Casas (Llegim? Llibreria – Igualada)-
Escrita l’any 1953, inèdita fins ara en català i traduïda per Albert Torrescasana, ‘Enamorats’ (Edicions 62, 2014) és una història de desamor explicada per un narrador aïllat que relata el seu propi desencís. 
En l’amor, com en la guerra, l’error és tenir esperances i fer-se expectatives. Hayes crea dos personatges complexos amb certa inclinació al desànim, un home i una dona que s’enamoren amb intensitats desiguals però que tenen una idèntica idea de simulacre. El llibre medita sobre la sinceritat i l’aparença que decoren l’amor, sobre la sensació d’irrealitat generada per la representació.
L’ARGUMENT
Nova York anys 50. Un home explica la història d’una dona que es va trobar en un bar. Una dona bonica, casada i divorciada molt jove, que havia enviat el seu fill a Filadelfia per tal que els avis el criessin. Aviat l’home i la dona van començar a sortir, van intimar, però pel que a ell feia, aquella relació no significava gaire cosa. Ell era un home molt ocupat.
Un bon dia, però, mentre balla, ella coneix un home de negocis molt ric, tot i que no gaire agraciat. Ell li ofereix a ella uns diners, molts diners, a canvi de que dormi amb ell. I, de sobte, ara el narrador se n’adona que potser ell està més enamorat d’ella que ella ho està d’ell, tot i que necessitarà una estona per adonar-se’n del molt confús i perdut que està. 
Amb una prosa precisa i brillant, ‘Enamorats’ es una excel·lent recreació dels vaivens a que ens sotmet el cor. La crònica íntima i intensa del que suposa una ruptura amorosa, el retrat d’un home perdut en el laberint de l’amor. 
L’AUTOR
Alfred Hayes (1911-1985) va néixer a Londres, però va viure a Nova York des dels tres anys. Va destacar en diverses facetes (periodista, poeta, guionista, narrador) i la seva trajectòria professional inclou diversos episodis singulars. Va escriure «Joe Hill», un poema sobre un famós sindicalista nord-americà assassinat que va acabar sent musicat i interpretat per diversos artistes, entre els quals destaca Joan Baez. La Segona Guerra Mundial el va dur a Itàlia, on després del conflicte va ser guionista en pel·lícules com El lladre de bicicletes (Vittorio de Sica) i Paisà (Roberto Rossellini). Quan va tornar als Estats Units, va continuar treballant de guionista en diversos llargmetratges (amb directors com Fritz Lang i Fred Zinnemann) i en sèries de televisió (Alfred Hitchcock presenta, La dimensió desconeguda). Va publicar tres reculls de poemes, un llibre de relats i set novel·les. 
Font/enllaç: Edicions 62, col.lecció El Balancí
Article/post 1155 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova