LES INCERTESES de Jaume Cabré
No és narrativa, però si assajos. Jaume Cabré publica un nou llibre, ‘Les incerteses’, publicat per Proa. L’escriptor aplega en aquest volum deu assajos breus sobre la creativitat. Entre d’altres temes, s’ocupa de la impossibilitat d’acabar un text, del fet de convertir cada novel.la en una extensió de la pròpia vida de l’autor, de la profunditat i intimitat de ‘crear un món i inventar-ne les lleis de funcionament’, i de la reescriptura. 
En Jaume Cabré explica com concep la novel.la, gènere en el qual ha tingut una gran repercussió, especialment amb ‘Les veus del Pamano’ i ‘Jo confesso’. En declaracions al mitjans amb motiu de la presentació d’aquest llibre, l’escriptor declara que va quedar esgotat amb la creació d’aquestes obres literàries, i que la seva intenció ara és carregar piles i reflexionar, sobre la literatura, l’art i la creació. També s’endinsa en el seu mètode de treball, que en el cas de ‘Jo confesso’, el va obligar a conviure vuit anys amb un text que acabaria tenint gairebé 1.000 pàgines. 
En la roda de premsa de presentació de ‘Les incerteses’, en Jaume Cabré ha admès que cada vegada li costa més escriure. De tota manera, va declarar que ja treballa en una possible propera novel.la. 
L’AUTOR
Jaume Cabré (Barcelona, 1947) ha saltat amb força en el panorama literari internacional d’avui amb la novel·la Les veus del Pamano, i també amb les seves novel·les Fra Junoy o l’agonia dels sonsSenyoria i L’ombra de l’eunuc; també cal destacar el seu recull de contes Viatge d’hivern, l’obra de teatre Pluja seca, i els dos llibres d’assaig El sentit de la ficció i La matèria de l’esperit. Ha escrit guions televisius i cinematogràfics. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Aquest salt l’ha consolidat amb Jo confesso, la seva darrera novel·la, premiada amb el Prix Courrier International a la millor novel·la estrangera 2013 i el Premi Ciutat de Barcelona 2013 a la projecció internacional de la ciutat. És l’obra monumental que l’ha consolidat com el referent indiscutible dels autors catalans contemporanis.
Font/enllaç: Editorial Proa
Article/post 1167 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova