ON MAI NO CREIX L’HERBA de Sebastià Bennasar
-Recomana: Isabel Casas, llibretera (Llegim? Llibreria/Igualada)
Nou lliurament de la excel.lent col.lecció de novel.la negra ‘Crims.cat’ de l’editorial Alrevés. Es tracta del setzè volum protagonitzat per l’escriptura de Sebastià Bennasar amb ‘On mai creix l’herba. Un text breu de 177 pàgines, on hi passa de tot i ben concentrat. Amb aquesta història, Bennassar recupera de nou el personatge del comissari Jaume Fuster, que ha havia protagonitzat ‘El pais dels crepuscles’, també publicada en la mateixa col.lecció. 
El seu autor, fidel al seu estil, ens ofereix a ‘On mai no creix l’herba’ una ficció molt ‘negra’, on acaben confluint diverses trames: un assassí venjatiu, els homes del temps de TV3, grups neonazis, la Mare de Déu de Montserrat, segrest, procés d’independència i una banda de joves delinqüents del barri de la Verneda de Barcelona. Un còctel ben explosiu. 
L’ARGUMENT
Quantes vegades s’ha sentit a dir que els homes del temps no n’encerten ni una? Doncs això devia pensar en Marc Farré, l’expropietari d’una pista d’esquí del Pirineu, quan durant la Diada de l’11 de setembre decideix acabar amb la vida del meteoròleg més famós del país. Però no serà l’únic… En pocs dies, el veterà comissari Jaume Fuster, haurà d’investigar l’aparició d’un doble assassinat contra els meteoròlegs de TV3.
Al mateix temps, al barri barceloní de la Verneda, on res no es mou sense que ho sàpiga l’Ariadna i la seva quadrilla, imposant la seva pròpia llei i ordre, aquests reben un encàrrec molt especial: robar una casa a la Vila Olímpica. Molts diners en joc i la promesa d’una venjança poden fer inclinar la balança.
I simultàniament, un grup de neonazis apareix per robar la Moreneta amb unes pretensions ben maquiavèl·liques.
Amb aquest còctel de personatges i situacions entrellaçades entre si, adobat sota una psicosi climàtica de primer ordre i salpebrat amb l’actualitat política catalana més punyent, Sebastià Bennasar torna a la col·lecció de novel·la negra crims.cat, aquesta vegada presentant de forma magistral un retrat ben sòrdid i esbojarrat de la societat que ens envolta i en la que vivim.
L’AUTOR
SEBASTIÀ BENNASAR (Palma, 1976), és llicenciat en Humanitats (Pompeu Fabra, 2009), màster en Història del Món (Pompeu Fabra, 2009) i està estudiant els lligams entre història i novel·la negra catalana per al seu doctorat. 
Tot i que ha conreat altres gèneres com la novel·la, el relat breu, la poesia i la no ficció, té una trajectòria notable al voltant del món negre i criminal, com palesen l’estudi Pot semblar un accident (Meteora, 2011) i la crònica 501 crims que has de conèixer abans de morir (Ara Llibres, 2011). 
També ha escrit les novel·les negres El botxí de la ciutat de Mallorca (Lleonard Muntaner, 2000); Cartes que no lliguen (Hiperdimensional, 2005); Jo no t’espere (El Gall, 2008); Mateu el president (Cossetània, 2009) i La mar no sempre tapa (Moll, 2011, premi Vila de Lloseta). Amb Àlex Martín Escribà ha coordinat l’antologia de novel·la negra en català Crims.cat (Alrevés, 2010).
Font/enllaç: Crims.cat / Editorial Alrevés
Article/post 1166 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova