VLLG? / OBITUARI
El periodista, advocat i escriptor Francisco González Ledesma (Barcelona, 1927) ha mort la nit d’aquest primer dia del mes de març de 2015. El novel·lista era sobretot conegut per la seva obra policíaca. Va ser un dels impulsors del gènere negre a l’estat espanyol. Sota el pseudònim de Silver Kane va publicar també moltes novel·les de l’oest. Un dels seus personatges més coneguts va ser l’inspector Méndez. 
González Ledesma va conèixer en pròpia pell la censura franquista. El 1948 va guanyar el Premi Internacional de Novel·la amb ‘Sombras viejas”, un llibre que no es va publicar a Espanya perquè la censura el considerava subversiu, roig i pornogràfic. “Em van dir que no publicaria res mentre visqués Franco”, va dir l’autor. L’amenaça era real. No podria publicar amb el seu nom fins el 1977. Concretament, va ser amb ‘Los Napoleones’ un retrat de la burgesia catalana dins el context de la Guerra Civil. 
L’autor va patir un ictus el 2011 i des d’aleshores ja no apareixia gaire en públic. Va treballar però fins fa poc. El 2013 va publicar ‘Peores maneras de vivir’ l’última entrega de l’inspector Méndez. El 2006 va publicar ‘Historia de mis calles’ (Planeta), un llibre de memòries que repassa la seva llarga trajectòria com a nen de la Guerra Civil, i després com a advocat, periodista i escriptor. A la novel·la, recorre els carrers de la seva infància, al Poble Sec – va néixer al carrer Tapioles– i al Raval de Barcelona. En aquesta novel·la, l’escriptor també reflectia com ha canviat Barcelona. Fins al punt, que l’inspector Méndez es desorienta i es perd. Per González Ledesma era important deixar testimoni dels carrers i de la seva gent.
L’escriptor també va tenir una llarga carrera com a periodista, i va escriure per El Correo Catalán i La Vanguardia. El 1966 va fundar el Grup Democràtic de Periodistes, una associació clandestina en defensa de la llibertat de premsa. El 1983 va publicar ‘El expediente Barcelona’, novel·la amb la qual va quedar finalista del Premi Blasco Ibañez i on apareix per primera vegada l’inspector Méndez. Un any després va guanyar el Planeta amb ‘Crónica sentimental en rojo’. El 2010 va obtenir la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria informativa i per la qualitat de la seva obra. 
Article/post 1181 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova