‘PER LA CAUSA DELS HUMILS. BIOGRAFIA DE TARRIDA DEL MÀRMOL’ d’Antoni Dalmau
L’escriptor i polític igualadí Antoni Dalmau,  autor de diverses novel·les i assaigs polítics, i que també s’ha destacat com a especialista en la història del catarisme, en l’estudi de l’obrerisme i la violència social en el canvi de segle XIX-XX i també de la Guerra Civil, publica en aquest 2015 una nova proposta de gènere biogràfic. 
En aquest cas l’objecte d’interès biogràfic d’Antoni Dalmau en basa en la figura de Fernando Tarrida del Mármol, un enginyer cubano-català pràcticament desconegut de les generacions actuals, va ser un home fonamental en l’anarquisme del canvi de segle XIX-XX, no sols per les seves aportacions teòriques sinó també pel seu activisme incessant. El llibre titulat ‘Per la cauda dels humils’, és publicat a través del segell editorial Publicacions de l’Abadia de Montserrat, dins de la col.lecció ‘Biblioteca Serra d’Or’, a la venda des del passat 6 d’abril i disposa d’un total de 192 pàgines.

ARGUMENT
Fernando Tarrida del Mármol, un enginyer cubano-català pràcticament desconegut de les generacions actuals, va ser un home fonamental en l?anarquisme del canvi de segle XIX-XX, no sols per les seves aportacions teòriques sinó també pel seu activisme incessant. Escapat per una rara fortuna de la repressió posterior a l?atemptat del carrer dels Canvis Nous (Barcelona, 1896), va ser el responsable principal de la gran campanya que va desplegar-se per tot el món per tal de denunciar els empresonaments indiscriminats, les tortures dels calabossos del castell de Montjuïc i les execucions arbitràries. Publicista infatigable i entregat a tota causa de signe emancipador, va acabar els seus dies al seu exili de Londres, l?any 1915.
L’AUTOR
Antoni Dalmau i Ribalta (Igualada, 1951) ha publicat fins ara més d’una quinzena de llibres, entre els quals les novel·les, El cor de l’espiral, Diari íntim d’un conseller d’Agricultura, Capsa de records, Terra d’oblit. El vell camí dels càtars (1997, Premi Nèstor Luján de novel·la històrica), Naufragis quotidians i L’amor de lluny. També ha publicat l’assaig Cartes a un jove polític, Què pots fer pel teu país i estudis històrics com Una escapada al país dels càtars.
Font/enllaç: Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Article/post 1205 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova