VLLG? / RECOMANACIONS LITERÀRIES

Diversos gèneres es donen cita en aquestes noves propostes de lectura per aquest Sant Jordi, com: recull d’articles, biografies, política, emprenedoria, història, senderisme, íntim i personal, incloent-hi també novel.la negra. 


Autors que ja tenen una experiència com a escriptors i també n’hi ha de debutants, entre ells: Carles Maria Balsells, Antoni Dalmau, Marc Castells, Albert Riba, Pilar Cuerva, Juan Carlos Borrego, Anna Carretero, Oriol Solà i Marcial Fernández Subirana.
POSTALS A MITJANIT de Carles Maria Balsells
L’anoienc Carles Maria Balsells acaba de publicar un nou llibre “Postals de mitjanit”, un recull dels articles que ha escrit durant els darrers anys a l’Anoiadiari. El llibre, que ha sortit publicat abans de Sant Jordi, conté més d’un centenar d’articles que Carles Maria Balsells ha anat escrivint aquest darrers anys sobre diversos temes. El llibre, que ha comptat amb la col·laboració tant de l’Anoiadiari com d’Òmnium Anoia, es pot trobar a la venda llibreries i papereries de la comarca de l’Anoia.

‘PER LA CAUSA DELS HUMILS. BIOGRAFIA DE TARRIDA DEL MÀRMOL’ d’Antoni Dalmau
L’escriptor i polític igualadí Antoni Dalmau,  autor de diverses novel·les i assaigs polítics, i que també s’ha destacat com a especialista en la història del catarisme, en l’estudi de l’obrerisme i la violència social en el canvi de segle XIX-XX i també de la Guerra Civil, publica en aquest 2015 una nova proposta de gènere biogràfic.

En aquest cas l’objecte d’interès biogràfic d’Antoni Dalmau en basa en la figura de Fernando Tarrida del Mármol, un enginyer cubano-català pràcticament desconegut de les generacions actuals, va ser un home fonamental en l’anarquisme del canvi de segle XIX-XX, no sols per les seves aportacions teòriques sinó també pel seu activisme incessant. El llibre titulat ‘Per la cauda dels humils’, és publicat a través del segell editorial Publicacions de l’Abadia de Montserrat, dins de la col.lecció ‘Biblioteca Serra d’Or’, a la venda des del passat 6 d’abril i disposa d’un total de 192 pàgines.

MARCA IGUALADA de Marc Castells
‘Marca Igualada, la ciutat que estem fent’ és el títol del primer llibre de Marc Castells, alcalde d’Igualada i candidat a la reelecció a les eleccions municipals del 24 de maig. Es tracta d’un llibre de 86 pàgines, dividit en 13 capítols, on fa balanç dels últims quatre anys de govern a l’Ajuntament d’Igualada.

S’hi recullen reflexions, conclusions i alguna confidència personal, amb les quals Castells vol “explicar quines directrius ens han guiat a l’hora de governar en un moment molt complicat, com vam trobar l’Ajuntament i la ciutat, i com hem treballat durant tot aquest temps per impulsar Igualada i tornar-la a situar al lloc destacat que li pertoca”.
‘Marca Igualada’ Inclou també algunes perspectives futures, pinzellades de per on passa el nou projecte que contempla per Igualada, i que com explica, té el bon govern, l’impuls de la indústria i l’economia locals, la projecció a l’exterior de la Marca Igualada, la cura de les persones, la vitalitat cultural i esportiva, el desenvolupament d’una ciutat amable per a viure-hi, la consolidació com a ciutat del coneixement o el compromís amb el procés que viu Catalunya, com alguns dels eixos prioritaris.
LA PARÁLISIS QUE ACTIVA
El llibre ‘La parálisis que activa’ d’albert Riba (Empresa Activa, 2015) té un component motivador sobre com equilibrar els diferents projectes de la vida. Tots tenim moments en la nostra vida professional i també personal en que alguna cosa ens paralitza, de vegades metafòricament i de vegades literalment.

En el cas personal de l’autor va patir una paràlisi facial parcial i temporal producte de l’estrès. Aquest fet li va permetre reflexionar sobre les coses que estava fent i, sobretot, sobre com les estava fent. Un cop passat el tràngol, l’autor va modificar la forma en què treballava i desenvolupava, va prioritzar alguns projectes i va abandonar altres, va començar a treballar en forma més eficient i intel·ligent. Després de la seva paràlisi es va trobar que estava més actiu que mai, però sense l’estrès que l’havien portat a aquesta situació.

Expert en emprenedoria i apassionat pel desenvolupament professional, l’autor es va posar a investigar sobre el tema i en aquest text es recullen una sèrie de conclusions i consells per ajudar els altres a treballar amb més eficàcia. Porta així mateix testimonis de persones i empreses que després de diferents paràlisi metafòriques han també après a suportar l’adversitat i activar positivament.

L’AUTOR
Albert Riba és Dynamic Partner i cofundador de inPreneur i soci de Kinetical. Fa més de deu anys que imparteix cursos de formació en empreses i col·labora amb diferents mitjans de comunicació com Rac1 a Catalunya i Ràdio Nacional d’Espanya. També ha estat Director de l’Institut de Formació de JCI Catalunya i Codirector del Postgrau per a emprenedors de la Universitat Politècnica de Catalunya.

IGUALADA DESAPAREGUDA de Pilar Cuerva
L’Editoral Efados, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, ha editat l’obra “Igualada desapareguda”. Aquest llibre recull fotografies antigues de qualitat, en blanc i negre, i pretén emfatitzar aquells espais i indrets desapareguts de la ciutat. Són imatges d’un passat que transmeten el batec d’Igualada fins a la primera meitat del segle XX, amb l’activitat qüotidiana de la capital de l’Anoia.

L’obra “Igualada desapareguda” forma part de la col·lecció Catalunya Desapareguda que ja compta amb altres títols al mercat: Vic, Olot, Vilanova i la Geltrú, Manresa, Igualada, Sant Boi de Llobregat i Olesa de Montserrat. Conjuntament amb la publicació del llibre que fa referència a Igualada, sortiran al mercat altres títols com Barcelona, Poblenou, Gavà, i Sant Feliu de Guíxols.

ANOIA, 17 EXCURSIONS A PEU de Juan Carlos Borrego
En aquesta guia trobareu 17 propostes per passar un bon matí triscant pels llocs més emblemàtics de l’Anoia, tant de la conca d’Òdena com de la serra de Miralles, Montserrat, el curs de l’Anoia o l’alta Anoia, els espais que conformen aquesta comarca diversa i gens homogènia.

Ermites de tots els temps, els castells de frontera, les rieres, el riu Anoia, els poblets amb encant, les masies, els camps de cereal, les pinedes i alzinars, els salts i gorges, els cims, les fondalades, els campaments d’instrucció de la Guerra Civil, els parcs eòlics… tot un món per gaudir-lo a pas tranquil.

‘Anoia, 17 excursions a peu’ és publicada per l’editorial Cossetània Edicions dins de la seva col.lecció ‘Azimut comarcal’, sèrie ‘A peu’ número 16, i disposa d’un total de 120 pàgines.

L’AUTOR
Juan Carlos Borrego Pérez (Vilanova i la Geltrú, 1967) és autor de diverses guies excursionistes de Catalunya (Penedès, Garraf, Montsant, Prades, delta de l’Ebre…), i de la península Ibèrica (Sierra Nevada, Moncayo, Cazorla i Segura).
‘EN UNA ALTRA VIDA VULL PORTAR TALONS’ d’Anna Carretero
La igualadina Anna Carretero, ens presenta la seva primera proposta com a escriptora amb un llibre on exposa la seva experiència de vida, sota el títol ‘En una altra vida vull portar talons’ (autoedició). La portada d’aquest llibre de curtes pàgines però d’intens argument personal, diu: ‘…de vegades, la vida ens para els peus per a poder obrir les ales’. Anna Carretero, que té el món cultural com ‘modus vivendi’, en ser gestora de les activitats culturals de l’Ateneu Igualadí, s’ha llençat a fer aquesta aventura literària de manera autodidacta, amb la simple pretensió de fer servir la publicació del llibre com a teràpia personal i fer-ho arribar al lector interessat en descobrir fets emocionals i punyents de realitat.

L’ARGUMENT
Una experiència de vida, condicionada per una negligència mèdica que va malmetre el peu d’una noia de setze anys, és el fil conductor d’un relat que ella mateixa ha escrit als seus 52 anys, arran d’un fet emocional punyent que la duu a passar un procés de dol. És precisament el peu dret, aquell que, en una carta adreçada a l’autora, expressa totes les seves sensacions i vivències; especialment, el procès de dol que va patir en sentir-se abandonat i sol durant gairebé tres dècades. En la carta fa unes reflexions reveladores sobre ‘el caminar per la vida’.

L’ARQUITECTE DELS PAPERS ESTRIPATS d’Oriol Solà i Prat
Més de quinze anys després d’iniciar-ne els primers esborranys, l’escriptor igualadí Oriol Solà i Prat ja ha deixat enllestida la seva pròxima obra.

Es tracta de “L’arquitecte dels papers estripats”, una novel·la que va començar sent una mena d’assaig sobre el món dels retalls i que, de mica en mica, ha anat incorporant altres elements: els dos protagonistes i la relació de parella que els toca viure des de la distància; les terres noruegues com a context, amb els valents expedicionaris locals que van desafiar la neu i el fred per arribar fins al Pol Nord; i la trama policíaca que va lligada a l’aparició de diversos assassinats.

Les quatre històries s’entrelliguen i es reforcen l’una a l’altra i, com si es tractés de quatre grans retalls diferents, l’autor els va enganxant per acabar-ne formant la història complexa de “L’arquitecte dels papers estripats”.

EL MALETÍ VERMELL de Marcial Fernández Subirana
El pintor i també escriptor igualadí Marcial Fernández Subirana, tot prenent café a la cafeteria Nicol’s (ubicada al carrer Dr. Fleming junt a la Plaça de la Sardana), al Barri del Poble Sec d’Igualada, va concebre la idea d’escriure una novel.la negra de tema policíac i detectivesc trasplantant aquesta anomenada cafeteria, amb els seus propietaris, clients i veïns del barri a un café-bar del Chicago de 1949.
La novel·la titulada ‘El maletí vermell’, ja està enllestida i el tema ha despertat la simpatia de la gent, tenint en compte que alguns personatges inspiren el seu nom en el de personatges reals al barri. En l’argument juguen el misteri, l’aventura, els sentiments i el bon humor.
Article/post 1210 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova