VLLG? / ACTUALITAT
font: infoanoia.cat i vilanovainformació.cat
Igualada 23.04.2015 – La celebració de la Diada de Sant Jordi a Igualada comptarà amb un total de setanta-set parades. D’aquestes, vuit corresponen a floristeries, quinze a llibreries i cinquanta-tres a diferents mitjans de comunicació i entitats socials, culturals, juvenils o polítiques de la ciutat, que també s’involucraran, com és habitual, en la festivitat. Les escoles han rebut també permís per instal·lar una parada a les portes de cada centre.
La novetat d’aquest any és que l’àmbit de la Plaça de Cal Font s’amplia amb el nou carrer que uneix el carrer de l’Aurora i el carrer del Clos, i que passa per un lateral del Cercle Mercantil. Les floristeries i llibreries es mantindran a Cal Font, mentre que en aquest nou espai s’hi ubicaran les entitats. La idea és descongestionar la plaça i millorar el pas de vianants per un espai on han de conviure parades i un gran nombre de terrasses de bars i restaurants de la zona. Amb l’ocupació del cou carrer s’amplia el radi d’acció de la festa, però mantenint la continuïtat amb el que ha estat sempre el centre neuràlgic de la celebració de Sant Jordi a Igualada, la Plaça de Cal Font.
La celebració es podrà viure a la plaça però també a la Rambla Sant Isidre, on com és costum es durà a terme la tradicional ballada de sardanes de Sant Jordi. La Cobla Tàrrega serà l’encarregada aquest any de posar música a l’esdeveniment, que s’iniciarà a les 19:30h.


L’Ajuntament d’Igualada, l’Institut Municipal de Cultura (IMC) i la Biblioteca Central han programat també un seguit d’actes per commemorar aquest dia amb els llibres com a grans protagonistes. Un any més, la Biblioteca instal·larà la seva pròpia parada de novetats al vestíbul, on s’hi podran veure les darreres adquisicions, sobretot, en novel·la per a adults i narrativa juvenil. Així, durant tot el dia els lectors es podran emportar en préstec aquests llibres.
També com és tradicional per la diada, es vol mostrar una cara diferent de l’equipament i per aquest motiu es fa una visita guiada, a les 19:30h, per tal que tothom qui vulgui en pugui conèixer els racons més insòlits, com l’àrea de reserva on es conserven els fons antics o l’hemeroteca. Per als més petits, però majors de 7 anys, a les 18h hi haurà una sessió de cinema amb La llegenda de Sant Jordi d’Orna, una història fantàstica plena de tendresa, amor i solidaritat.
A més, durant tot el mes d’abril es poden visitar dues exposicions de temàtica literària. D’una banda Biblioteques d’Igualada, que repassa la història d’aquests espais des del segle XIX fins a l’actualitat. I, d’altra banda, Joan Amades: la memòria del poble, dedicada a la vida i obra d’aquest folklorista català.

Vilanova del Camí 23.04.2015 – L’ambient festiu es concentrarà a la plaça del Mercat. Des del matí la plaça del s’omplirà de parades de llibres i flors amb les típiques parades de les entitats vilanovines i algunes botigues. 
Aquest any, a més, davant la proximitat de les eleccions hi haurà força presència política. En total, el Servei de Cultura ha comptabilitat 16 parades. Són les de: Tatanka, Daycris, Anfora’s, Ampa Joan Maragall, Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) Balmes, la llibreria +Kllibres, El Golafre, Club Gimnàstic San Roque, Artesania Santi Pons, Caritas i els partits polítics: VA, ERC-Som Vilanova, CiU, V365, Guanyem i PSC. A més, alumnes de les llars d’infants municipals, la Baldufa i el Molinet faran un taller de roses.
Com cada any el Servei de Cultura ha convocat també un concurs de dibuixos entre els infants que podran fer les seves creacions des de les 5 fins a les 7 de la tarda. A 2/4 de 6 és prevista també la tradicional ballada de sardanes amb l’Associació de Sardanistes de Vilanova del Camí i a les 6 de la tarda un berenar a base de melindros amb xocolata.
D’altra banda, una altra de les cites emblemàtiques de la diada vilanovina serà el recital de poesia a la seu de la Unión cultural Extremenya Anoia, que a partir de les 7 de la tarda ens convidarà a compartir la lectura en veu alta de poemes i textos a càrrec de persones del municipi.
Aquest matí, les escoles han gaudit de la primera activitat programada des del Servei de Cultura: la tradicional representació de Sant Jordi que enguany requeria un espai tancat i s’ha fet a Can Papasseit. L’alumnat de l’escola Marta Mata, des de 1r fins a 6è, i les classes de 3r de l’Escola Joan Maragall han gaudit de la representació de Robin Hood de la companyia Teatre Nu que els ha fet passar una estona d’allò més entretinguda.
De fet les escoles tenen aquests dies força activitats programades a l’entorn de la cultura i sobretot de la lectura.
Article/post 1211 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova