VLLG? / ACTUALITAT
El llibre digital va facturar, el 2014, 110 milions d’euros a Espanya, gairebé 30 més que l’any anterior, i per primera vegada supera en vendes al llibre de butxaca, que va perdre un 11% de les seves vendes. Aquestes dades han estat confirmades pel president de la Federació de Gremi d’Editors d’Espanya, Daniel Fernández. Segons el seu judici, aquest fet ha ajudat a que s’aturi l’hemorràgia de la caiguda de vendes. Entre el 2008 i el 2013, les vendes globals havien caigut de 3.185 milions d’euros a 2.181 milions, per la qual cosa el lleuger creixement del 2014 i que les dades corresponents al 2015 vagin confirmant “que d’una certa recuperació passem a una recuperació certa”. Mig en broma, en Daniel Fernández va declarar que un cert increment en l’interès per la lectura discreta de literatura eròtica podria ser una de les causes secundàries del creixement de llibres digitals.
Altres dades que confirmen un cert repunt positiu són per exemple les exportacions registrades a les duanes que van pujar a 541 milions, un 15% més que l’any anterior. També van pujar el drets d’autor, fins al 66,1 milions d’euros. D’altra banda, els llançaments editorials durant el 2014 va ser de 78.510. De tots ells, el cert es que només la meitat, 39.982, van ser editats en format digital i físic. La resta, només van ser publicats en el format tradicional, en paper. I destaca l’esforç de digitalització dels catàlegs, que va representar un 37% més que el 2013.
En tot cas, la pirateria digital es manté com un element molt negatiu perquè els balanços siguin més positius, malgrat l’efecte preventiu que ha causat l’entrada en vigor, el gener d’aquest 2015, de l’LPI, la Comissió de la Propietat Intel.lectual i que continua sense mostrar l’agilitat que el sector n’espera. D’altra banda, la nova reforma del Codi Penal, que endureix les penes per delictes contra la propietat intel.lectual, ha estat celebrada de manera positiva per al sector. 
Font/enllaç: Gremi d’Editors d’Espanya / La Vanguardia 
Article/post 1227 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova