Després de nou mesos d’obertura, des de la seva inauguració el març de l’any passat fins al tancament del 2015, 34.000 persones han passat per la Biblioteca Mont-Àgora (Santa Margarida de Montbui). Les noves instal·lacions i els nous serveis han contribuït a aquest alt nivell d’ús però també la novetat, que, generalment, comporta una gran afluència de visitants per veure l’edifici, en aquest cas, obra de l’arquitecte igualadí Pere Puig.

VLLG? / ACTUALITAT

Actualment es rep una mitjana de 180 persones diàries, un 136% més que en l’anterior edifici. La nova biblioteca de Montbui s’ubica a l’edifici del Centre Cultural Mont-Àgora. L’avantatge de disposar d’un gran aparcament, just al davant, facilita la visita de molts montbuiencs i també la d’usuaris d’altres municipis propers.

Amb el trasllat de l’antiga biblioteca a Mont-Àgora, aquest servei cultural ha triplicat l’espai, disposant ara d’una superfície de 1.008 m2, distribuïts en dues plantes. La directora de la biblioteca montbuienca, Núria Rossell explica que:  “Hi ha  espai per a tothom i per tenir els llibres col·locats en condicions. A més hem incorporat 3.000 llibres nous i actuals, i 700 audiovisuals. Disposem d’una col·lecció molt novedosa i interessant que s’ha procurat adaptar a les necessitats de l’entorn”. També afegeix que: “amb el trasllat també hem aprofitat per fer canvis substancials, per exemple els DVD de coneixements, abans tots agrupats, ara estan dispersos i integrats amb el fons general, o bé la creació del centre d’interès “Mont-Creatiu” format per més de 350 llibres sobre “DIY”, molt de moda ara mateix (bricolatge, decoració, manualitats, labors, etc.). Hem guanyat nous usuaris que, amb el canvi, han descobert la biblioteca però, sobretot, hem guanyat usuaris joves que abans no utilitzaven la biblioteca per manca d’espai”.

Ara mateix 4.400 persones estan inscrites a la biblioteca, de les quals un 88% són habitants de Montbui (1 de cada 3 disposa del carnet) i la resta són veïns d’altres municipis propers. El nombre de documents prestats també ha experimentat un creixement molt destacat. En aquests 9 mesos s’han deixat 22.200 documents, distribuïts en: 14.000 llibres, 4.700 DVD, 2.100 revistes, 937 discos… La mitjana de préstecs mensuals se situa per damunt dels 2.000 i va experimentant un ritme creixent mes rere mes, arribant a 2.500 préstecs el mes de novembre, el més actiu en ús. En comparació amb l’antiga biblioteca el préstec s’ha incrementat un 82%. Els usuaris que més ús han fet d’aquest serveis són els adults (44%), després els infants (36%), seguit dels joves (10%), i per últim la gent gran (5%). Altres biblioteques de la xarxa també han sol•licitat llibres a Montbui, concretament se’ls han prestat un total de 215 llibres.

A més dels serveis habituals, a la biblioteca s’han fet altres activitats complementàries. “Ara disposem d’un espai de suport que actua com a sala d’estudi per a grups, o per a tallers de petit format o per fer-hi les sessions de clubs de lectura. A més, compartim la sala d’actes del Centre Cultural Mont-Àgora per dur a terme les activitats de foment de la lectura”, comenta Núria Rossell. Amb aquest objectiu, durant el 2015 s’han organitzat un total de 20 visites concertades per donar a conèixer la biblioteca a tota la població, 22 sessions de clubs de lectura, 2 presentacions de llibres, 11 visites escolars, 7 hores del conte, 3 tallers, etc., totes elles amb un notable èxit de participació.

Durant el mes de setembre del 2015 la Biblioteca Mont-Àgora va tornar a ser protagonista quan es va declarar que l’edifici  havia quedat finalista dels premi d’arquitectura internacional Wan Awards com a un dels sis millors edificis cívics del món construïts en els últims tres anys.

La biblioteca obre totes les tardes de dilluns a divendres de les 4 a 2/4 de 9, i dijous i dissabte al matí de 10 a 2 de la tarda.

Font/enllaç: Biblioteca Mont-Àgora / infoanoia.cat

Article/post 1316 – Vols llegir? – volsllegir.cat