Una trama de novel·la negra —l’aparició d’una anciana brutalment assassinada i la investigació que se’n deriva— és la tela oportuna que l’escriptora menorquina Esperança Camps utilitza per crear el retrat literari d’una protagonista excepcional, que a través del seu discurs fa viatjar constantment el lector del retrat psicològic a la denúncia d’una societat enfangada en els seus vicis i defectes.

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -364-

Aquesta nova aportació literària per aquest 2016 de l’Editorial Meteora, titulada ‘L’illa sense temps’ pot complaure dos tipus de lectors sovint diferents: els amants de la novel·la negra i els amants de la novel·la, sense adjectius. Novetat editorial presentada  en la quarta edició del Tiana Negra 2016,  festival de novel·la negra en català celebrat els passats 22 i 23 de gener.

L’ARGUMENT

Júlia Cases, una escriptora i periodista de prop de cinquanta anys, espera a l’aeroport un vol per anar a Menorca perquè una coneguda seva, Fina Torres, li ha comunicat que una anciana de 91 anys, Marialluïsa, ha estat assassinada: li han clavat unes estisores al cap. Júlia no comprèn ben bé el perquè de la crida de Fina, però sembla prendre sentit quan Fina Torres insisteix en la necessitat de la presència de Júlia a Ciutadella, ja que li caldria conèixer una informació molt important referent a la seva família que sens dubte li hauria d’interessar.

Mentre a Ciutadella els agents de policia, enviats a l’illa especialment per al cas, i la premsa miren d’aclarir els fets i assenyalar-ne els responsables, Júlia Cases fa repàs d’un passat personal que el seu retorn a l’illa ha fet despertar d’una enganyosa letargia.

L’AUTORA

Esperança Camps i Barber (Ciutadella de Menorca) és periodista. Pràcticament tota la carrera l’ha feta a Radiotelevisió Valenciana, encara que també ha treballat a la premsa escrita. És autora de les novel·lesEnllà de la mar (2004), Quan la lluna escampa els morts (2005) o El cos deshabitat (2009), Naufragi a la neu (2012) entre altres, que li han valgut premis com el Joanot Martorell, el Ciutat d’Alzira, El Lector de l’Odissea o els de La Crítica dels Escriptors Valencians o de l’Institut Interuniversitari de Filologia.

És coautora juntament amb Empar Marco de Vertigen (2014), la novel·la que narra les circumstàncies del tancament de Canal 9. Zero Graus i Col·lecció particular són dues novel·les breus. També ha participat en llibres col·lectius i en reculls de contes com ara l’antologia de gènere negre Elles també maten (coord. Anna M. Villalonga) d’on va sorgir La Cara B (Llibres del delicte, 2015), la primera novel·la conscientment negra de l’autora.

D’altra banda, Esperança Camps és actualment Consellera de Participació Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears.

Font/enllaç: Editorial Meterora

Article/post 1321 – Vols llegir? – volsllegir.cat