La novel·la de l’escriptor igualadí Josep Sampere “El pozo detrás de la puerta” (Anaya, 2015) ha guanyat un dels premis que cada any concedeix la Fundación Cuatrogatos, i que escull els 20 millors llibres publicats en castellà durant l’any anterior, per tal de destacar i donar major visibilitat a llibres dirigits al públic infantil i juvenil.

VLLG? / ACTUALITAT

Publicada originàriament en català l’any 2009 -editada per Barcanova-, el jurat destaca que “amb reminiscències dels foscos universos d’Edgar Allan Poe i d’HP Lovecraft, aquesta novel·la s’insereix en el vessant del terror, el misteri i el sobrenatural apostant per un espai urbà contemporani, investigadors adolescents i una comunitat de veïns que comparteix esgarrifosos secrets “.

L’OBRA GUANYADORA DE JOSEP SAMPERE

“El pozo detrás de la puerta” explica la història de l’Olga i l’Àlex, que sospiten que al seu bloc de pisos hi ha un intrús que fa moure els fils (literalment) de les vides dels veïns. L’Olga ho ha investigat a fons i en té algunes proves: quasi tots els residents de l’edifici han sofert “incidents” misteriosos, relacionats gairebé sempre amb els ascensors. La recopilació d’aquests fenòmens (o “microfenòmens”, perquè, encara que passin, passen desapercebuts) ha donat peu a una crònica paranoica (o no) que ella anomena “vides paral·leles”. Hi ha altres fets (o són simples llegendes?) que semblen confirmar la seva teoria: dos nens desapareguts anys enrere en circumstàncies incomprensibles, una bústia que no és el que aparenta i una sèrie de rumors que fan referència a una misteriosa “entreplanta”. Quan decideixen desemmascarar l’intrús, el seu viatge esdevé una veritable odissea (O és que l’intrús els guia subtilment cap a la seva perdició?).

El jurat conclou que, després de llegir aquest llibre “intens i opressiu thriller, l’experiència de quedar-se a soles en un ascensor probablement no serà la mateixa”.

FUNDACIÓ CUATROGATOS

La Fundació Cuatrogatos és una organització sense ànim de lucre creada a Miami (Estats Units) per treballar a favor de la cultura i l’educació. Entre els seus principals objectius hi ha la investigació i l’estudi de la producció editorial en espanyol dedicada als lectors infantils i juvenils.

Amb el Premi Fundació Cuatrogatos, el desig és contribuir a la difusió i lectura de llibres d’alta qualitat creats per escriptors i il·lustradors iberoamericans. Després d’un llarg procés de lectura, anàlisi i discussió d’una àmplia i representativa mostra de llibres en espanyol per a nens i joves, publicats recentment per petites i grans editorials d’Iberoamèrica i Estats Units, un comitè de lectors va realitzar la selecció dels títols guanyadors del Premi Fundació Cuatrogatos 2016.

Es tracta de 20 llibres altament recomanats pels seus valors literaris i plàstics, que segons el parer d’aquesta institució mereixen tenir la major difusió. En atorgar aquest reconeixement, es pretén contribuir a que arribin, durant el 2016, al major nombre possible de llars, escoles, biblioteques i altres espais on es propiciï la trobada dels joves lectors amb obres de la major qualitat.

JOSEP SAMPERE, ESCRIPTOR I TRADUCTOR

L’igualadí Josep Sampere és traductor i autor de novel·les per a públic juvenil, tot i que l’any passat va publicar el seu primer treball dirigit a un públic adult: “Aquesta nit no parlis amb ningú!”. L’any 2004 va obtenir el premi Vaixell de Vapor per “El Mar de la Tranquil·litat”, i el 2008 el premi Barcanova per “El pou darrere la porta”. Ha escrit novel·les juvenils força atípiques, com ara “32 d’octubre”, “El dimoni de la tarda” (finalista del Gran Angular 2007), “La nit dels ocells transparents” i “Sis cors a l’altra banda del mirall”. La seva darrera novel.la publicada el passat octubre del 2015 ha estat ‘Aquesta nit no parlis amb ningú!’ (Males herbes, 2015), una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror més sòlides de la nova literatura catalana.

D’altra banda, entre els gairebé dos-cents títols que formen seu currículum de traductor, figuren obres de Zigmunt Bauman, Philip K. Dick. Sampere també és coautor, amb Antonio Ortí, de “Leyendas urbanas”, un estudi desenfadat però rigorós sobre el folklore contemporani.

JOSEP SAMPERE, EN EL PROPER CLUB DE LECTURA-VOLS LLEGIR?

L’escriptor i traductor igualadí Josep Sampere protagonitzarà el proper ‘Club de lectura-Vols llegir?’, adaptació radiofònica d’aquesta popular activitat de les biblioteques catalanes, a través del programa d’actualitat literària de Ràdio Nova i Ràdio Igualada, i en col.laboració de la Biblioteca Central d’Igualada. El llibre escollit per tal de fer comentari i tertúlia entre els lectors participants, serà la seva darrera novel.la publicada a través de l’editorial Males Herbes, titulada: ‘Aquesta nit no parlis amb ningú!’, amb un un argument que gira entorn al gènere del terror. La emissió d’aquest programa s’anunciarà ben aviat.

Font/enllaç: infoanoia.cat

Article/post 1329 – Vols llegir? – volsllegir.cat