Lectura recomanada per Isabel Casas, llibretera (Llegim? Llibreria)

Amb ‘Jardí a l’obaga’ (Proa, 2015), la darrera novel.la de Blanca Busquets, el lector farà un retorn al poble de La Carena, lloc on se situa ‘La nevada del cucut’, amb què l’autora va guanyar el premi llibreter l’any 2011. Aquesta nova novel.la de l’escriptora, periodista i filòloga, ocupa una molt bona posició, entre els deus primers, del rànquing de la ficció en català.

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -368-

Els Torralba són una família barcelonina que als anys trenta es fan una casa amb jardí al poble de la Carena. L’Aniol, el seu masover, ens explica la història d’aquesta família i la seva pròpia, des d’aleshores fins avui dia. Les relacions entre una família amb diners i una família d’humils masovers no sempre haurà estat fàcil. I menys si hi ha hagut pel mig una història d’amor truncada i secreta. Tot i l’harmonia aparent i l’adaptació a uns temps canviants, el lector anirà trobant indicis inquietants, punts d’alarma, i no podrà fer altra cosa que imaginar fets terribles que contrastaran terriblement amb l’estampa idíl·lica que un passejant podria tenir de la Carena.

L’AUTORA

Blanca Busquets i Oliu (Barcelona, 1961), és escriptora, periodista i filòloga. La lletra escrita ha marcat la seva vida. Als dotze anys va escriure el seu primer conte i, des d’aleshores, escriure es va convertir en l’eix central de la seva vida.

Ha publicat diverses novel·les: Presó de neu (Proa, 2003); amb l’editorial Rosa dels Vents, El jersei (2006), Tren a Puigcerdà (2007),Vés a saber on és el cel (2009), La nevada del cucut (2010), La casa del silenci (2013) i Paraules a mitges (2014). La seva última novel·la,Jardí a l’obaga (2016), torna a estar publicada amb el segell Proa. Els seus llibres han estat traduïts al castellà, l’italià, l’alemany, el rus, el noruec, el polonès i el francès. A banda de participar en clubs de lectura, ha fet xerrades, presentacions i conferències arreu de Catalunya, a diversos llocs de l’estat espanyol, i a ciutats com l’Alguer, Moscou, Leipzig o Berlín.

Com a periodista, treballa des del 1986 a les emissores de Catalunya Ràdio. Hi ha realitzat diversos programes. També ha treballat de redactora a Televisió de Catalunya durant set anys. Escriu articles per a l’Osona.com i és autora de capçalera de la biblioteca de Lliçà de Vall. Ha guanyat el premi Llibreter 2011 (Per La nevada del cucut) I el premi Algerho Donna 2015 de literatura i periodisme (Per la traducció en italià de La casa del silenci).

Font/enllaç: Proa / Grup 62

Article/post 1333 – Vols llegir? – volsllegir.cat