El periodista  Toni Orensanz posa fi a la llegenda i destapa el fosc passat de Juan Buyse, «el belga» de Siurana, informador dels nazis adscrit a les Waffen SS. Ho fa a través del llibre ‘El nazi de Siurana’ (Ara Llibres, 2016). Què hi ha de veritat darrere de la llegenda? És possible que aquest veí de Siurana que va morir l’any 2002, quan tenia vuitanta-nou anys, reconegut, aplaudit i homenatjat pels seus mèrits muntanyencs, fos oficial d’un cos d’elit de les SS i una peça clau de l’ocupació nazi de Bèlgica? I quin paper hi va jugar la seva dona, Anita Salden, en aquesta història?

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -374-

‘EL NAZI DE SIURANA’ de Toni Orensanz

En un exercici de periodisme d’investigació de primer ordre, Toni Orensanz s’endinsa en els horrors més obscurs del segle XX, aquells que van revelar la veritable essència del mal. Una història apassionant sobre nazis a Espanya, memòria històrica, fugues sonades i pactes de silenci.

Després de la Segona Guerra Mundial, derrotat el feixisme, un nazi fugitiu es va amagar a la inaccessible Siurana, la vila del Priorat, on es va fer construir un xalet immens i va viure protegit pel franquisme i per uns gossos ferotges. Tothom coneixia l’amagatall com el xalet del nazi o el xalet del belga, perquè el suposat nazi era belga d’origen. O això explica la llegenda del nazi de Siurana.

L’AUTOR

Toni Orensanz (Falset, 1970) és escriptor, dramaturg i periodista. Ha col·laborat en mitjans com La Vanguardia, La Veu de l’Ebre, Cadena SER, TV3, Avui, El Mundo, Nou Diari o Descobrir Catalunya.

El 2008 va publicar L’òmnibus de la mort. Parada Falset, un treball d’investigació sobre l’actuació de l’anomenada Brigada de la muerte de la FAI amb base a Casp, responsable de l’afusellament de 247 persones a setze municipis de les comarques del Priorat (27 eren de Falset), la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp i a diversos municipis d’Aragó entre juliol i setembre de 1936. El 2013 va publicar la seva primera novel·la, l’Estiu de l’amor, a partir de l’estada de Pablo Picasso i Fernande Olivier a Horta de Sant Joan el 1909.

Font/enllaç: Ara Llibres / PrioratDiari.cat (Biografia de l’autor)

Article/post 1342 – Vols llegir? – volsllegir.cat