És irreverent, enginyosa, independentista, d’esquerres i del Barça. És la iaia Toneta, un personatge igualadí que va fer la seva aparició a Twitter el 2012 i que des de llavors ha seduït prop de 35.000 seguidors. Fanbooks del Grup 62 ha estat l’editorial que ha publicat aquesta curiosa proposta literària, ‘El llibre de la iaia Toneta, i altres xorrades del twister’ és disponible en format paper i electrònic.  A més, el llibre opta als premis La Llança de Sant Jordi d’Omnium Cultural. 

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -377-

Convençuda per la seva néta per obrir-se un perfil en aquesta xarxa social, de seguida “m’hi vaig trobar com peix a l’aigua” i va començar a guanyar “folloners”, com ella anomena els seguidors d’aquesta xarxa social. El secret?: “Les dones guapes , només que posem un retrato de nosaltres, aconseguim seguidors a carretades! I després hi ha el dir les coses pel seu nom, i fer acudits i bromes, que això a la gent també li agrada molt”.

Quan li demanem que es defineixi, ens explica que “vinc a ser una iaia normal i corrent, com la de molta gent, que s’ha obert un compte de twister i apa, a dir coses. Que si polítics, que si fumbolistes. El tema és criticar el personal, oi?”. La iaia Toneta també vol donar “una mica de consells assenyats a tota aquesta trepa de jovent que es passa el dia enganxat a les màquines”, però també ens reconeix que “no el deixo mai, el mòbil. Ja forma part de mi. No sabria què fer sense ell!”. Ni tan sols quan va a fer el vermut amb les amigues al Foment, al Nexus, a l’Ateneu, o a la sala d’espera de l’ambulatori… “Sí, sí! També és un bon lloc, eh? I si a alguna se’ns posa malament el Bitter Kas, ja estem a la porta de la consulta del doctor de guàrdia”.

A ella que domina el “Twister”, li demanem que defineixi la seva ciutat en 140 caràcters i ens diu que “Igualada és una ciutat enclotada, i per tant la gent és més aviat tancada. Però això no vol dir que molta sigui maca. I com a ciutat en si… Ves! No tenim res destacable, potser que està creixent”, però no triga a treure-li punxa i definir-la com “una ciutat a prova d’infarts”, pels desfibradors que s’han instal·lat darrerament a la via pública.

I del Twitter, al llibre. El mes de març va publicar “El llibre de la iaia Toneta i altres xorrades del Twister”, on explica “moltes coses i molt interessants, anècdotes personals explicades fil per randa… Bueno, potser hi ha alguna exageració… Que si un dia que vaig anar a la platja, que si un dia que vaig anar a les rebaixes, que si el dia de la Via Lliure…”. Malgrat la seva edat -inconfessable també-, la Toneta incorpora al llibre “explicacions de la vida moderna que us aniran molt bé de saber: els llocs on podeu anar de vacances, les tribus urbanes” i capítols autobiogràfics.

La política és un objectius de la seva acidesa 2.0. Està convençuda que “si no és des d’aquí la terra, serà des de dalt al cel, però no tinc cap dubte de que tard o d’hora aconseguirem posar-nos d’acord per trucar a la Moncloa i dir “Prepáreme la cuenta que me voy”. I encara abans diagnostica un govern a Madrid: “ho tenen tot pactat, aquella colla! Però mira, per sortir per la tele uns quants dies més i fer-se els importants, ho van allargant”. No es mulla amb noms, però no dubta a dir que “posaran algú que diran que és el gran cambio i tota la parafernàlia… però serà más de lo mismo”.

EL LLIBRE DE LA IAIA TONETA, OPTA ALS PREMIS LA LLANÇA DE SANT JORDI

El llibre de la mediàtica tuitera de la ciutat d’Igualada està tenint una bona resposta per part dels lectors i fans de la Iaia Toneta. Tant és així que ‘El Llibre de la Iaia Toneta’ és candidata a assolir un dels premis La Llança que organitza Òmnium Cultural amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Per tenir més opcions als premis cal que el llibre rebi el suport del seus incondicionals en aquest enllaç.


Font/enllaç: Fanbooks (Grup 62) / infoanoia.cat / Youtube

Article/post 1353 – Vols llegir? – volsllegir.cat