Dimecres 6 d’abril  Sergi Grau va presentar a la Biblioteca Central d’Igualada el seu llibre ‘La invenció dels càtars’ (Angle Editorial, 2016), una obra en què ofereix una història dels càtars a Catalunya a través dels seus documents, fonts i testimonis, els quals ens apropen a la vivència d’homes i dones que van creure en la reforma del cristianisme. La presentació va anar a càrrec de l’escriptor igualadí i especialista en catarisme Antoni Dalmau.

VLLG? / PRESENTACIÓ LITERÀRIA

Al voltant dels càtars s’ha fabricat una imatge que té poc a veure amb la realitat. El mite ha crescut sense rigor històric i avui dia aquesta imatge domina la gran majoria de llibres, des de l’assaig als best-sellers i la ciència ficció, i fins tot no és difícil trobar algun programa televisiu o radiofònic que hi faci referència.

Aquest llibre vol ser una història dels càtars a Catalunya a través dels seus documents, fonts i testimonis, els quals ens apropen a la vivència d’homes i dones que van creure en la reforma del cristianisme. La seva proposta va desencadenar la reacció ferotge del poder eclesiàstic i polític i el catarisme va ser condemnat. La conseqüència immediata va ser la creació de la Inquisició i la instauració dels mecanismes repressius que, a partir de llavors, van castigar tothom que s’allunyés del dogma catòlic. Així, els càtars van acabar condemnats per heretges i perseguits arreu d’Europa.

L’AUTOR

Sergi Grau Torras, nascut a Terrassa el 1978, és doctor en Filosofia i llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre de l’Institut d’Estudis Medievals i s’ha dedicat a la recerca sobre el metge i reformador espiritual Arnau de Vilanova.

També és autor de diversos llibres i articles sobre els càtars i recentment ha coordinat el dos volums de L’herètica pravitat a la Corona d’Aragó: Documents sobre càtars, valdesos i altres heretges (1155-1324), publicats per la Fundació Noguera (2015). També s’ha dedicat a la gestió cultural i actualment forma part de l’equip de Jordi Savall a la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, on fa recerca històrica sobre els projectes musicals, la dramatúrgia i el desenvolupament institucional.

Font/enllaç: Angle Editorial

Article/post 1357 – Vols llegir? – volsllegir.cat