L’inspector en cap de la Policia Local de Vilanova del Camí, Marc Peña, ha definit una nova ciència: l’estafologia. El seu contingut és molt més antic: la picaresca i els enganys a petita escala. Peña ha posat èmfasi en la vessant didàctica de la seva feina des de fa més de 20 anys, a través de xerrades, escrits o col·laboracions en mitjans locals. Fa una dècada va començar a recopilar un conjunt de consells preventius que ara veuen la llum al llibre “Estafologia, la ciència dels espavilats” (Editorial Círculo Rojo, 2015) , un recull que espera serveixi d’ajuda per no caure en el parany de clàssiques i noves estafes.

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -380-

Quan era cap de la Policia Local de Palafolls, feia un programa a l’emissora municipal de ràdio i va incorporar una secció que va batejar com “estafologia”, una paraula inventada que pretén “definir de manera global una activitat il·lícita que té molts matisos” però que serveix per agrupar l’actuació delictiva d’aquells que s’aprofiten dels demés. Marc Peña defensa que la forma de combatre  aquesta ciència dels espavilats “és amb informació, que és igual a prevenció”.

Graduat per la UDIMA i Diplomat Superior en Criminologia i investigació privada, Marc Peña reivindica que “una de les meves funcions com a responsable de seguretat pública és informar i aconsellar”. Segons la recopilació feta per l’inspector en cap, al costat de les estafes més comunes i clàssiques, que es continuen cometent –com la de l’estampeta- també n’hi ha d’altres de noves, com les visites domiciliàries de suposats representants d’empreses de subministraments. Les de l’estampeta, per exemple, no s’acostumen a denunciar, perquè “sol ser poca quantitat de diners, i a més la persona enganyada també volia enganyar algú. Per vergonya no es denuncia”.

El llibre les classifica per escenaris on es solen cometre –comerços, habitatge, cotxe, carrer…- i fins i tot per èpoques de l’any, ja que algunes són pròpies de temporades concretes, com les vacances de Nadal o l’estiu. “Les estafes s’acostumen a fer amb rapidesa, perquè no interessa que la víctima s’ho pensi gaire” diu Peña, que recomana estar alerta davant una actuació sospitosa o que ens faci desconfiar. Insisteix en no actuar de manera precipitada, en informar-se abans de caure en el parany d’una “suposada ganga” i davant el dubte de trobar-nos davant un fet delictiu, trucar a la policia. El consell bàsic, “davant el dubte, més val ser desconfiat”.

Font/enllaç: Editorial Círculo Rojo / infoanoia.cat

Article/post 1367 – Vols llegir? – volsllegir.cat