No cal dir que les previsions meteorològiques anunciades durant la setmana es van complir en aquesta Diada de Sant Jordi 2016. Matí assolellat  i tarda amb possibilitat de ruixats. El fet d’aquest avanç de previsió del temps, ha provocat que el públic anoienc hagi procurat sortir massivament ja de bon matí per passejar a bona part de les places i carrers de les principals poblacions de la comarca en aquesta diada del llibre i rosa, en previsió que les anunciades pluges de la tarda fessin impedir fer-ho a la tarda. De fet, a mitja tarda, hi va haver un lleuger xàfec de poca durada a la Conca d’Òdena que va fer deslluïr la festa, però que posteriorment un cop passat, va poder continuar celebrant-se el Sant Jordi.

A Igualada, a la plaça de Cal Font, l’obertura de les parades i llibres es va allargar més enllà de les nou de la nit. El temps primaveral va fer que bona part del matí i part del migdia la plaça mantingués una ebullició constant de persones per triar, remenar, comprar llibres i també amb la possibilitat que diversos autors anoiencs que han publicat novetats, estiguessin disponibles per signar exemplars dels seus llibres.

Arreu de la comarca també destaca la celebració de la festa en punt com a Calaf, on s’ha celebrat una nova edició del Dictat en Català; Vilanova del Camí, que ha sumat les actuacions amb motiu del Dia internacional de la dansa a les celebracions de Sant Jordi i Piera, que ha viscut una intensa jornada coincidint amb la celebració al municipi de la Fira del Sant Crist.

No hi ha cap mena de dubte que el 23 d’abril, es una data especial pel llibre i la rosa. Una data especial per a tots. Una data on  enguany s’ha celebrat els 40 anys de democràcia, per gaudir de festes al carrer com la que avui estem vivint. Una expressió cultural de caràcter universal.

Una data on també s’ha commemorat que fa 400 anys que escriptors universals ens van deixar, Miguel de Cervantes i Shakespeare. També un record per un il.lustre escriptor català com Josep Pla.

Com hem dit anteriorment, coincidint que fa quatre cents anys de la mort de Cervantes, a Igualada s’ha descobert una placa al carrer de Cervantes, cantonada amb l’Avinguda Balmes, a les 13h. Aquest element servirà per recordar l’autor de Las dos doncellas, en què les protagonistes de la història, Teodosia i Leocadia, dormen una nit en un hostal d’Igualada, on es desplega el nus d’un conflicte amorós.

Els fragments on s’anomena la ciutat esmenten que “…a dos leguas de un lugar que está a nueve de Barcelona, que se llama Igualada” i “…y sin detenerse más, en poco espacio se pusieron en Igualada, donde supieron que las galeras el día antes habían llegado a Barcelona…”. L’obra forma part de les Novelas ejemplares.

Una data on carrers i places d’arreu de Catalunya s’han omplert de nou de parades de llibres i de roses, de gent, de lectors, de curiosos, de persones que viuran amb intensitat una festa que s’ha fet seva, la festa de tots, la festa del llibre!!

Una festa on distribuïdors, editors i autors reivindiquen la feina que fan a diari els llibreters, peça fonamental de la indústria.

Previsions de vendes de prop de 6 milions de roses. Estar molt clar que no totes de venda a Igualada, a Cal Font!! Però si arreu de Catalunya, tot i que el gremi de floristes ja han afirmat que potser es veurà una mica reduida la venda, en coincidir la data del 23 d’abril en dissabte. Es preveu un 25% menys de vendes. El motiu? La majoria d’empreses catalanes no tenen previst comprar les tradicionals roses per obsequiar els seus treballadors

Una diada massivament participativa per gaudir de la festa del llibre i la rosa. Però no cal recordar pas que sempre hi ha vida més enllà de Sant Jordi, i que sempre hi ha d’haver temps per llegir tot l’any.

Imatge: infoanoia.cat

Article/post 1379 – Vols llegir? – volsllegir.cat