La periodista i escriptora anoienca Mireia Rubio presenta en aquest mes d’abril, coincidint amb la celebració de la Diada del Llibre, el Sant Jordi 2016, la seva segona novel.la titulada ‘El tiempo del negro’, coeditada a través de l’editorial ‘Círculo rojo’. Es tracta d’un projecte literari i solidari que vol denunciar la tragèdia dels immigrants, molts dels quals perden la vida al Mediterrani en el seu periple cap a Europa, tot fugint de la violència. 

VLLG / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -386-

Mireia Rubio  va iniciar el passat mes de febrer una campanya per buscar finançament col·lectiu per publicar la seva segona novel·la ‘El tiempo del negro’. Ho va fer per mitjà de la plataforma Verkami, oberta a idees i projectes de creadors i artistes innovadors. En pocs dies de posar-se en marxa el periode per rebre les aportacions econòmiques dels lectors i seguidors de l’autora, el mecenes que en temps rècord han fet aconseguir la financiació i superar en escreix la quantitat inicial prevista.

Recent arribat de la impremta just per a la celebració d’aquest Sant Jordi, a ‘El tiempo del negro’, Mireia Rubio presenta l’obra  com un projecte literari i solidari que vol denunciar la tragèdia dels immigrants, molts dels quals perden la vida al Mediterrani en el seu periple cap a Europa, tot fugint de la violència. Els beneficis de la venda de la novel·la es destinaran a diferents entitats solidàries defensores dels Drets Humans.

MIREIA RUBIO AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA I RÀDIO IGUALADA

La periodista i escriptora Mireia Rubio ha estat entrevistada en  el programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’, en l’edició emesa en la setmana del 25 al 29 d’abril del 2015, en les respectives emissions del programa a través de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada. En aquest mateix article hi ha la possibilitat d’escoltar-la:

PRESENTACIÓ OFICIAL DE ‘EL TIEMPO DEL NEGRO’ A VILANOVA DEL CAMÍ

(infoanoia.cat) / La vilanovina Mireia Rubio va presentar dimarts la novel·la El tiempo del negro a Vilanova del Camí. Ho va fer al Centre Cívic del Barri de La Pau davant una sala plena de gom a gom d’incondicionals i de persones que d’una o altra manera s’han interessat pel projecte literari i solidari. A l’autora, l’acompanyaven en la presentació, l’escriptora igualadina Maria Enrich i la voluntària i activista, Ana Uroz.

Enrich va encetar la vetllada amb la part d’anàlisi més literària. Va situar l’obra i els principals protagonistes, posant en valor la coherència de la narració, l’estructura ben teixida de personatges i circumstàncies, de l’ús del temps passat i present, ben enllaçats i de bona confluència. Va dir que tot plegat denotava maduresa i un treball ambiciós, acurat i ben fet.

L’escriptora igualadina posà especial atenció també en l’estil descriptiu de la història, que era excels en metàfores. Va llegir-ne alguns paràgrafs dels molts que li havien cridat l’atenció. “Poesia pura”, comentava.  I va dir també que era “d’aquelles obres que te les emportes al cap més enllà de l’estona de llegir-les, perquè els personatges i la trama entren fins a dins i et transporten i et fan pensar”.

Finalment va destacar que li semblava una obra ben documentada i que s’hi denotava el sentiment i la implicació social de l’autora envers la situació dels migrants i altres causes de les quals Rubio n’és militant. En  la narració de El tiempo del negro s’aborden temes com la trata sexual de dones, la prostitució, les polítiques migratòries i la vulneració dels DD HH.

Al seu torn, Ana Uroz va donar un to amè i desenfadat a la presentació. Amiga incondicional de la Mireia Rubio, va explicar com havia viscut amb ella el procés de creació d’aquesta novel·la. Es va autodefinir com “Sparring “ de l’autora, orgullosa de ser-ho i de poder-la acompanyar.

Finalment fou el torn de l’autora que es va mostrar radiant, feliç, emocionada, plena de satisfacció i d’agraïment per haver pogut treure a la llum la segona novel·la. Convençuda que era un bon relat i amb bons presagis de cara a “l’èxit” de distribució. Va començar agraint a la sala la seva complicitat i explicant el procés d’autoedició de El tiempo del negro que finalment va sortir a la llum a través d’un projecte de micromecenatge a la plataforma Verkami i que va tenir una acollida magnífica.

També va voler dedicar protagonisme, temps i gestos d’agraïment als seus “companys de viatge”, especialment als voluntaris de la plataforma Stop Mare Mortum que seran els destinataris de la primera aportació econòmica (mil euros) del projecte a Verkami. Rubio va explicar la troballa que la propietària d’Artèria, Lluïsa Avante, va fer d’una obra de Pilar Alvarez Pablos “Caronte en Lesbos” i l’autora va obsequiar a Maria Dantas i Juan Linares, en nom de SMM per agrair-los la seva complicitat i la tasca de denúncia que estan realitzant amb els migrants i refugiats.

Capítol especial el del dibuixant de la portada, Juan Linares, per haver captat, sense estudi previ, un sentiment tan acurat , a través del protagonista: el fons de groc esperança i el blau del mar o de la carretera d’aquells que emprenen un llarg viatge.

Font/enllaç:  Editorial Círculo Rojo / Mireia Rubio / infoanoia.cat

Article/post 1382 – Vols llegir? – volsllegir.cat