No ha estat un veredicte fàcil, fins el punt que el Jurat ha hagut d’esgotar diferents fases fins a decidir els guanyadors del IV Concurs de Piulades de Sant Jordi convocat per Ràdio Nova.

VLLG? / CONCURS DE PIULADES

Els membres del Jurat han valorat la qualitat de la majoria de microrelats, que en aquesta edició han estat quaranta-dos. Després de la deliberació, ha decidit els guanyadors en la categoria de microrelat i de micropoema: d’una banda, enSala que és el sobrenom o àlies del perfil a Twitter de @Crugers, i de l’altra, la igualadina Ita Molins. A més, Ràdio Nova ha decidit ampliar el termini per a la votació popular fins divendres dia 6 de maig, donada la baixa interacció del públic.

El Jurat, format pel guanyador del certamen de l’any passat, Xavier Bermúdez, la filòloga vilanovina Montserrat Farrés, la professora de llengua catalana de l’institut Pla de les Moreres Gemma París i Mireia Rubio, en representació de Ràdio Nova, tenia la responsabilitat de lliurar els premis en dues categories, tot i que, tal i com han descobert la línia entre el microrelat i el micropoema és difosa.

GUANYADORS I FINALISTES

Finalment, sobretot per l’evocació de la imatge poètica i l’estructura simple (una composició de tres versos) però a la vegada amb certa musicalitat, hi ha hagut consens per premiar l’haiku fet per Ita Molins en la categoria de millor micropoema. Diu així: “Fosquejava. M’he fet una lluna de seixanta watts”.

Pel que fa al millor microrelat, la deliberació ha estat més renyida. Finalment, el guanyador ha estat enSala, a qui encara no coneixem pel seu nom, però sí per la seva piulada, que des del primer moment ha estat entre les finalistes. És la següent: Quan l’heroi i la princesa hagueren marxat començà el torn de l’heroïna de la neteja“.

A la fase final van arribar també altres relats com ara un del vilanoví Kilian Tomàs que diu:Toc-toc. S’activen les alarmes. Toc-toc. Indentificat el perill s’estèn el pànic. Tot-toc. El pigot causa estralls dins la colònia“.

També va ser finalista Ricard Aldea amb aquest microrelat: Aquest matí el drac encara hi era. Sant Jordi li llegia a cau d’orella. Eren llibres d’aventures, ell somreia amb els ulls clucs.

I encara tres més que van arribar a ser finalistes. Un d’Elisenda Rabell, entre el microrelat i el micropoema, que diu: Altra vegada colpejada, plorava, culpabilitzada. L’última gota vessava amb un cop a la porta del destí que l’esperava”.

Un altre de Montse Bizarro:La vedella plora una llet amarga i es retorça d’horror a les parets de l’estable, “fins quan hauré de sagnar per morir?“.

I un més de M. Carme Marí: Plora. Tanca els ulls. Imagina la seva dona com si fos viva. De sobte, pensa en els seus pares. Obre els ulls. Baixa del terrat.

I la llista podria ampliar-se perquè han estat algunes més les piulades que han estat a les darreres fases de la deliberació. És per això que el Jurat ha felicitat els guanyadors, però també a la resta de participants per la seva creativitat i enginy en l’art del “nanoconte”.

El Jurat com dèiem ha lliurat dos premis, però encara hi ha possibilitat de triar un tercer guanyador per mitjà de la votació popular. Ràdio Nova ha decidit ampliar el termini de participació per mitjà del formulari que hi ha al portal de Comunicació vilanovainformacio.cat  i donar més temps, concretament fins divendres dia 6 de maig a les 12 del migdia per animar les votacions. (Clicar aquí mateix per accedir al formulari de votació popular).

Aquest any els patrocinadors del certamen han augmentat, igual que el nombre de premis. A banda de Sigrid Informàtica, que obsequiarà al guanyador del millor microrelat amb un llibre electrònic (ebook), en aquesta edició, el premi al millor micropoema, són dues entrades per al concert de Víctor Branch, aquest divendres, dins el cicle Músiques de Butxaques, patrocinat per l’Ateneu Igualadí.

El premi a la millor piulada segons la votació popular consistirà en dues entrades per a una funció de la nova temporada de tardor, patrocinada pel Teatre de l’Aurora.

Font/enllaç: Ràdio Nova de Vilanova del Camí (Serveis informatius)

Article/post 1387 – Vols llegir? – volsllegir.cat