Llibre recomanat per Isabel Casas, llibretera igualadina (Llegim? Llibreria), i col.laboradora setmanal del programa d’actualitat literària, ‘Vols llegir?’, de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada.

‘Manual per a dones de fer feines’ (L’altra editorial, 2016) és una tria dels millors contes de Lucia Berlin, una autora poc reconeguda en vida que ara està rebent, per fi, l’atenció que es mereix. Amb pròleg de Lydia Davis, la traducció al català l’ha realitzat Albert Torrescasana. 

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -392-

Els relats inclosos en aquesta novetat editorial, gairebé sempre autobiogràfics, constitueixen un retrat de les angoixes i aventures de l’autora, que va afrontar sempre la seva vida convulsa i complicada amb alegria i bon humor. Cada conte és una mirada lúcida sobre la fragilitat humana, tots destil·len una comprensió profunda del caràcter femení i en copsen magistralment les febleses, fortaleses i particularitats sense impostures ni solemnitat.

El conjunt és d’una autenticitat i una candidesa desarmants, uns contes vitals i lluminosos que tenen la força de Raymond Carver, l’humor de Grace Paley i una mescla d’enginy i malenconia purament marca de la casa. Berlin extreu miracles de la vida de cada dia i troba escenes elegants i memorables a les bugaderies de barri, les vivendes per a expresidiaris del sud dels Estats Units, les cases de la gent adinerada de Bay Area, o entre operadores i mares que van de bòlit per arribar a final de mes.

Isabel Casas, llibretera igualadina (Llegim? Llibreria) i col.laboradora del programa d’actualitat literària de Ràdio Nova i Ràdio Igualada, ‘Vols llegir?’, recomana la lectura d’aquest llibre a totes les dones de totes les edats i cultures del món, però també el recepte a tots els homes de la terra com a lectura obligatòria per a la seva educació sentimental.

L’AUTORA

Lucia Berlin (1936–2004) va publicar se­tanta-sis relats en el decurs de la seva vida. Només tenia vint-i-quatre anys quan li van publicar els pri­mers textos a The Noble Savage, la revista de Saul Bellow, i aThe New Strand. Més endavant van aparèixer relats seus a The At­lantic Monthly, a New American Writing i a una infinitat de revis­tes més petites. Gairebé tots es van recollir en tres volums editats per Black Sparrow Press: Ho­mesick (1991), So Long (1993) i Where I Live Now (1999). Eren re­culls de col·leccions anteriors publicades els anys 1980, 1984 i 1987, tot i que també oferien material nou.Homesick va obtenir l’American Book Award.

Malgrat haver estat poc reconeguda mentre vivia, Lucia Berlin és sens dubte una escriptora de primeríssima línia que es caracteritza per una combinació poc habitual de foscor, estranyesa, sentit de l’humor, vitalitat i lucidesa. Diuen que és un dels secrets més ben guardats dels Estats Units.

Font/enllaç: L’Altra Editorial

Article/post 1400 – Vols llegir? – volsllegir.cat