L’escriptora Maria Carme Roca, amb més de 50 títols a l’esquena, aborda en la seva última obra, “A punt d’Estrena” (Columna, 2016), una trama d’intriga amb tints autobiogràfics i un rerefons històric que té com a protagonista una model dels anys 50, època en la qual eren dones anònimes i se’ls cridava maniquís.

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -398-

La protagonista de la nova novel·la de Maria Carme Roca és Eulàlia Rovira, que té 27 anys en 1958 i que ja és una cotitzada maniquí barcelonina amb una vida personal que no és tan idíl·lica com sembla.

En aquest llibre, el 51 de l’autora, la protagonista fa una mirada enrere i explica com des de petita ha tingut el somni de convertir-se en una gran maniquí, perquè sempre li ha seduït el món de la confecció i les passarel·les, i ha estat una fidel seguidora de la revista il·lustrada Jorba.

Les circumstàncies el portaran a treballar de dependenta a Can Jorba ia participar en les desfilades de prêt-à-porter que els grans magatzems de Barcelona organitzaven per mostrar els models confeccionats, una passarel·la des d’on dóna el salt com maniquí, models enteses llavors com un simple penjador per exhibir roba, que estaven al servei del creador.

Segons ha explicat Maria Carme Roca en declaracions a l’agència EFE, la part biogràfica de la novel·la està en els records que té de la seva mare, que era modista i cosia els seus propis vestits i els de la seva família.

També pel que sentia explicar a la família del món de la moda, en un context històric en què les dones tenien dificultats per desenvolupar-se professionalment.

De la part d’intriga l’autora prefereix no parlar per no revelar res, però espera que l’obra, que properament es publicarà en castellà, serveixi també per mostrar com era la vida de les maniquins anònimes com Alicia Borrás o Montse Bulnes, abans que es convertissin en models amb identitat pròpia.

L’ARGUMENT

L’Eulàlia Rovira és una maniquí barcelonina cotitzada i de referència. La seva vida personal, en canvi, és un enfilall de desencerts. Per això ha decidit separar-se del marit, que cada dia que passa descobreix que se li fa més desconegut i inquietant.

Com ha arribat a aquesta situació? Encara que de portes enfora ara sembla que la vida li somrigui, n’ha passat de tots colors amb una infantesa malaltissa, la guerra civil i una família difícil que es divideix entre Barcelona i Manresa.

Però si la seva àvia, que viu ancorada en el passat, guarda un secret, ella sempre ha tingut un somni des de petita: el desig de convertir-se en una gran maniquí. I és que des que té ús de raó, l’Eulàlia s’ha interessat pel món de la confecció i les passarel·les, i es quedava extasiada llegint les pàgines de la revista il·lustrada Jorba. Les circumstàncies la duran a treballar de dependenta a Can Jorba i a participar en les desfilades de prêt-à-porter que el magatzem organitza per mostrar els models que s’hi confeccionen.

I, per què no admetre-ho, l’elegància natural que captiva els creadors de moda li permetrà fer les primeres passes cap a una vida plena de somnis i il·lusions a punt d’estrena.

L’AUTORA

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), historiadora i filòloga, des de l’any 1997 es dedica professionalment a l’escriptura. D’ençà d’aleshores ha publicat una cinquantena de llibres. La seva obra s’adreça tant al públic infantil i juvenil com a l’adult. La passió que sent per la literatura i la història fa que sovint les uneixi i escrigui novel·la històrica. L’any 2006 va guanyar el Premi Nèstor Luján amb Intrigues de palau. Les seves novel·les El monestir proscrit (2008), Barcino (2009),Escollida pels déus (2011) i L’enigma Colom (2014) han captivat milers de lectors.

MARIA CARME ROCA A L’ANOIA

En les darreres setmanes Maria Carme Roca ha estat present a la comarca de l’Anoia amb dos actes. El 30 d’abril es va fer càrrec de la presentació a Capellades del nou llibre de l’escriptor anoienc Joan Pinyol ‘El mar de les ombres’ (Onada edicions, 2016), i el 8 de juny va ser la convidada d’honor al Club de Lectura en català de la Biblioteca Central d’Igualada, on va compartir espai amb els usuaris lectors d’aquesta activitat per fer tertúlia i comentari sobre la seva obra “Escollida pels Déus”, una novel·la històrica ambientada a l’Empúries grega. Precisament el gènere de la novel·la històrica és un dels que més bé coneix Maria Carme Roca, que el treballa des de la seva doble singularitat d’historiadora i escriptora.

Font/enllaç: Columna (Grup 62) / Agència EFE / La Vanguardia

Article/post 1419 – Vols llegir? – volsllegir.cat