L’esplendor dels anys vint es l’escenari per la novel.la de ficció ‘Somnis a mida’ (Columna, 2016), obra original de l’escriptora Núria Pradas, que retrata a través de la botiga de moda Santa Eulalia dues dècades de Barcelona, en què la burgesia va passar vestir a mida a viure la cruesa de la Guerra Civil i la postguerra, que van repartir misèries a l’engròs, i sobretot entre la classe treballadora.

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -400-

L’escriptora s’ha inspirat en aquest comerç històric, que va organitzar la primera desfilada de moda a la ciutat el 1926, va ser puntal de l’auge de l’alta costura i no va tancar mai les portes, fins ara, que ofereix prêt-à-porter de luxe en un establiment de tres plantes al passeig de Gràcia.

Amb el nom fictici d’Andreu Molins, que representa Luis Sans, l’avi de l’actual propietari, recorre uns anys convulsos a la ciutat a través d’aquesta família, però també de les persones que treballaven als magatzems Santa Eulalia, situats inicialment al Pla de la Boqueria.

El rerefons és real, però totes les històries humanes són inventades. Així, la protagonista és la Laia Calvet, que coneix la casa des de ben petita. La seva mare n’era treballadora i ella hi va entrar d’aprenent, fins que es va convertir en la directora dels salons.

L’ARGUMENT

Barcelona 1926. La coneguda casa de modes Santa Eulalia, dirigida per Andreu Molins, és a punt de donar a conèixer la primera col·lecció pròpia, fruit de la feina duta a terme pel dissenyador Ferran Clos, cunyat del propietari. Ho farà amb una gran desfilada, una de les primeres de tot l’Estat espanyol.

La desfilada serà un èxit. El canvi ha començat i els vells magatzems de teixits nascuts a mitjans del segle XIX, són a punt d’entrar de ple en el món de l’Alta costura. A dins, les vivències de la família Molins (l’Andreu, la Roser, la seva germana i en Ferran) i les de diversos treballadors de la Casa es barregen i bateguen al ritme dels temps: temps plens de promeses, com els de l’Exposició Universal del 29. Temps complexos i infeliços, com els de la guerra i els de la immediata postguerra.

La vida de la Laia Calvet, la protagonista, corre en paral·lel a la de Santa Eulalia, on entra a treballar molt joveneta, gràcies als bons oficis de la seva mare, la Carmen, modista de la casa. Aleshores, la Laia és tan sols una nena, somiadora, innocent i amb el cap ple d’ocellets.

A Santa Eulalia, la Laia farà amistat amb la Roser Molins, la germana de l’amo, jove com ella, però pertanyent a una altra classe social. A un món diferent…

L’AUTORA

Núria Pradas (Barcelona, 1954). Va néixer al barceloní barri del Poblenou, filla d’una generació a la qual, segons les seves pròpies paraules “li van ser negades moltes coses, entre elles la cultura pròpia”. Es va llicenciar en Filologia Catalana l’any 1980 i va començar a impartir classes de Llengua i Literatura Catalanes a diverses escoles i instituts, fins que va començar la seva tasca a l’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, on va treballar durant més de vint anys. A Sant Feliu va formar un grup de teatre juvenil, la seva gran passió. I va ser escrivint obres de teatre com es va endinsar en el món de la literatura.
Va publicar el seu primer llibre l’any 1995, iniciant així una tasca literària que s’ha mogut sempre en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil. Núria Pradas té més d’una quarantena d’obres publicades i ha col·laborat amb un bon nombre d’editorials. Entre els seus llibres destaquen Lior (Cruïlla, 1995) i Un estiu amb l’Anna (Cruïlla, 1996), que l’han fet viatjar per tot Catalunya i per les illes, visitant escoles i parlant amb els joves estudiants. També cal destacar la sèrie de la tieta Adela (La tieta Adela a Nova York, Posa una tieta Adela a la teva vida…), adreçada a nens i nenes a partir de vuit anys i que ha assolit una bona popularitat entre el lectors a qui s’adreça.
Entre les publicacions més recents, destaca la trilogia Grans Viatges publicada per Bambú (Heka, Raidho i Koknom), publicada en català i castellà. Així com la darrera obra publicada, El perfum de les llimones (Ara Editorial), sobre l’exili català després de la Guerra Civil. I finalment, dues darreres aportacions literàries, ‘Sota el mateix cel’ (Premi Carlemany) i ‘La noia de la Biblioteca’, ambdues publicades per Columna.
Font/enllaç: Columna (Grup 62) / Núria Pradas (web)
Article/post 1426 – Vols llegir? – volsllegir.cat