El Gremi de Llibreters de Catalunya ha concedit  els Premis Llibreter 2016 en les seves tres modalitats: Literatura Catalana, Altres Literatures i Àlbum Il·lustrat. Els tres premis han recaigut en tres autores, les tres ben allunyades de les corrents més comercials: Alicia Kopf, Lucia Berlin i Francesca Sanna.

VLLG? / ACTUALITAT

El Premi Llibreter continua consolidant-se, en aquesta setzena edició, com un dels premis més prestigiosos del país, sobretot perquè és suggerit pels llibreters i no depén de cap editor. Premia llibres ja editat durant l’any anterior i acostuma a reconèixer a autors que no entren dins les línies més comercials del mercat editorial.

PREMI LLIBRETER

Alicia Kopf ha obtingut el Premi Llibreter amb Germà de gel, que ja havia obtingut el Premi Documenta l’any passat (una característica del Premi Llibreter és que permet premiar llibres que ja han obtingut d’altres premis). Alicia Kopf és el nom artístic d’Imma Ávalos Marquès (Girona, 1982). Germà de gel és la seva segona obra literària, perquè l’autora es dedica, bàsicament, a l’art visual. Germà de gel és un llibre delicat i poc convencional. Es tracta de la història de l’obsessió àrtica dels exploradors dels pols, i combina aquesta història amb una anàlisi sobre les tensions a la seva família, marcada per la separació dels seus pares i l’autisme del seu germà.

PREMI ALTRES LITERATURES

El premi a Altres Literatures ha recaigut, per unanimitat, en Lucia Berlin, pel seu llibre Manual per a dones de fer feines (L’Altra Editorial en català i Alfagura en castellà). La nord-americana Berlin (1936-2004) va ser una escriptora atípica. Mare de quatre criatures, va veure’s obligada a tirar endavant la seva família amb feines precàries i mal pagades (entre elles, la de dona de fer feines). Sovint va caure en l’alcoholisme, i els episodis dramàtics no van faltar en la seva vida. I, malgrat tot, mai no va renunciar a escriure històries relacionades amb la seva vida, sovint amb un àcid sentit de l’humor.

PREMI LLIBRETER AL MILLOR ÀLBUM

‘El viatge’, publicat per Impedimenta, s’ha endut el Premi Llibreter al millor àlbum il·lustrat. La seva autora, Franesca Sanna,  va començar el projecte fa dos anys quan va veure a les notícies l’arribada a Europa dels homes i dones que fugien de la guerra a Síria.

Font/enllaç: Gremi de Llibreters de Catalunya

Article/post 1429 –  Vols llegir? – volsllegir.cat