Lectures d'estiu

Lectures d’estiu: Escriptors de l’Anoia (1)

VLLG? / LECTURES PARTICULARS

Sempre hi ha temps per llegir, i a l’estiu segur que podem disposar de més temps per fer-ho. El ‘volsllegir.cat’ us ha preparat una selecció d’autors de l’Anoia que durant aquesta temporada d’hivern i primavera han publicat les seves noves propostes de lectura, perfectament adaptables a les nostres lectures d’estiu. 

En aquest primer lliurament incloem el llibres dels escriptors/es: Teresa Roig, Josep Sampere, Lleonard del Rio, Antoni Dalmau, Josep Maria  Solà i la Iaia Toneta.

LA MERCERIA de Teresa Roig (Columna, 2015)

Nova proposta literària per l’escriptora igualadina resident a Barcelona,Teresa Roig. Es tracta de la seva sisena novel.la on fa un retrat fi dedigne d’una clàssica família catalana en un trepidant viatge a través de tres generacions. ‘La merceria’, títol per aquesta novetat editorial, és publicada per l’editorial Columna del Grup 62, i és a la venda des del passat 14 d’octubre del 2015. Disposa d’un total de 364 pàgines. Publicada en format paper i llibre electrònic.

ARGUMENT

A la Barcelona de principis del segle XX, un pobre idealista salva un ric d’una mort segura. L’amistat que els uneix a partir de llavors li canvia la vida per sempre; a ell i a les futures generacions, ja que gràcies a aquell gest altruista aconsegueix obrir el negoci familiar que sempre havia somiat: una merceria. Però aquesta, a part de ser motiu de felicitat i el principal escenari de la seva vida, també es convertirà en l’origen de tots els seus maldecaps.

‘AQUESTA NIT NO PARLIS AMB NÍNGÚ!’ de Josep Sampere

L’escriptor i traductor igualadí Josep Sampere va presentar el passat mes d’octubre del 2015 la seva nova novel·la, “Aquesta nit no parlis amb ningú!”, publicada per l’editorial Males herbes. Es tracte d’una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror més sòlides de la nova literatura catalana. Combina la solvència narrativa de Stephen King i Richard Matheson, amb les atmosferes angoixants del millor cinema de terror japonès.

ARGUMENT

L’Òscar Malet és un actor famós en hores baixes. Viatja sol per capitals de comarca interpretant un monòleg de terror. Tot sovint se li acosten admiradores amb propostes nocturnes, però sempre acaba dormint sol. El seu germà petit, l’Àngel, és un adolescent amb problemes d’angoixa a qui les noies no fan cas. El pare d’ambdós es diu Eduard, i s’acaba de divorciar. Tots tres tenen problemes amb les dones, i, aquesta nit, seria millor que cap d’ells parlés amb ningú.

‘ANTOLOGIA DE LA POESIA IGUALADINA, DEL SEGLE XV AL XXI’ de LLEONARD DEL RIO

El poeta i rapsode igualadí Lleonard del Río ha estat el responsable d’elaborar aquest exhaustiu recull de totes les persones de la ciutat d’Igualada que al llarg d’aquests segles han editat algun poemari.

De cada autor, en Lleonard del Rio en fa un petit esbós biogràfic i un poema escollit. El llibre ‘Antologia de la poesia igualadina. Del segle XV al XXI’ ha estat editat per l’Ajuntament d’Igualada, i compta amb pròleg de Marc Castells, alcalde de la capital de l’Anoia i el regidor de Cultura, Pere Camps.

‘LA ROSER I LA FÀBRICA’

Però aquesta no es l’única novetat editorial que presenta aquest polifacètic autor. Recordem que Lleonard del Rio va presentar la tardor del 2015 un nou fruit del seu treball com a poeta i rapsode, ‘La Roser i la fàbrica’, un compendi de poemes que conformen una història senzilla. Un relat d’amor entre una noia, la Roser, i en Francesc, un empleat de fàbrica. L’autor ha sabut alternar amb encert el ritme frenètic de la feina quotidiana de l’obrer amb els moments de solaç dels dos joves.El llibre és publicat per ‘Parnass Edicions’. Pròleg de Josep Miserachs i Nadal, i amb il.lustracions de Jordi Llucià i Martí.

Lleonard del Rio, nascut a Igualada l’any 1942, és escriptor i periodista. Ha desenvolupat la seva carrera periodística en mitjans locals.

‘PECATS CAPITALS DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA’  d’Antoni Dalmau (Columna, 2015)

Pecats capitals de la Història de Catalunya és una col·lecció dedicada a narrar episodis de la història recent del nostre país a partir de les set faltes considerades tradicionalment com les més greus per l’Església catòlica: luxúria, gola, avarícia, peresa, ira, enveja i supèrbia.

En aquest primer volum, Antoni Dalmau recorre a fets històrics marcats pel pecat de la luxúria a través de conductes íntimes de personatges rellevants de la nostra Història, l’explicació d’espais públics o publicacions escrites vinculades o les vies de repressió oficials que han posat fre o han reprimit la pràctica del sexe de maneres diverses. El següent volum ha estat dedicat a l’avarícia.

L’AUTOR

Antoni Dalmau i Ribalta (Igualada, 1951) ha publicat fins ara més d’una quinzena de llibres, entre els quals les novel·les, El cor de l’espiral, Diari íntim d’un conseller d’Agricultura, Capsa de records, Terra d’oblit. El vell camí dels càtars (1997, Premi Nèstor Luján de novel·la històrica), Naufragis quotidians iL’amor de lluny. També ha publicat l’assaig Cartes a un jove polític, Què pots fer pel teu país i estudis històrics com Una escapada al país dels càtars.

‘UN SALT AL BLAU’ de Josep Maria Solà

El passat mes de març, va tenir lloc la presentació del llibre ‘Un salt al blau’ de l’autor anoienc, Josep Maria Solà. El llibre publicat per l’editorial ‘Edicions de l’Albí’, dins de la col.lecció ‘Narrativa’, i disposa d’un total de 64 pàgines.

Una carta, una conferència i un naufragi en una ciutat septentrional (tres moments d’una única història que configura un jo narratiu en construcció) serveixen al narrador per capbussar-se en el seu passat i en els seus orígens més remots a fi de realitzar un viatge vertical —potser perquè el destí del viatge mai no és un lloc sinó una nova manera de veure les coses.

Alhora el llibre, pretén ser un homenatge als mestres (entenent mestre com aquell que ens allibera, tornant-nos a la realitat de nosaltres mateixos i de les coses) que ens han precedit i han gosat assenyalar-nos el camí.

L’AUTOR

Josep M” Solà és escriptor i activista cultural. Professor de llengua i literatura catalanes a l’INS Alexandre de Riquer de Calaf (Anoia). Llicenciat en Filologia Catalana (UB, 1984), obté el Diploma d’Estudis Avançats en Humanitats a la UPF (1999). Ha publicat la novel·la Llibre de les quatre metamorfosis (Columna, 1997: 1r premi Pere Calders de Literatura Catalana); l’assaig El somni de Grècia (Edicions de L’Albí, 2006); i el recull Històries de Calaf (L’Albí, 2008). Pertany al col·lectiu Narradors Centrals. És fundador i membre del consell de redacció de la Revista d’Igualada, on col·labora habitualment.

‘EL LLIBRE DE LA IAIA TONETA’

És irreverent, enginyosa, independentista, d’esquerres i del Barça. És la iaia Toneta, un personatge igualadí que va fer la seva aparició a Twitter el 2012 i que des de llavors ha seduït prop de 35.000 seguidors. Fanbooks del Grup 62 ha estat l’editorial que ha publicat aquesta curiosa proposta literària, ‘El llibre de la iaia Toneta, i altres xorrades del twister’ és disponible en format paper i electrònic.  A més, el llibre opta als premis La Llança de Sant Jordi d’Omnium Cultural.

EL LLIBRE DE LA IAIA TONETA, OPTA ALS PREMIS LA LLANÇA DE SANT JORDI

El llibre de la mediàtica tuitera de la ciutat d’Igualada està tenint una bona resposta per part dels lectors i fans de la Iaia Toneta. Tant és així que ‘El Llibre de la Iaia Toneta’ és candidata a assolir un dels premis La Llança que organitza Òmnium Cultural amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

Article/post 1435 – Vols llegir? – volsllegir.cat

2 Comments

 1. Jo us recomanaria un altre llibre perfecte per llegir aquest estiu:
  “Hormigas en la Playa” de Rafa Moya

  Dels altres, he llegit “Aquesta nit no parlis amb ningú” de Josep Sampere, i també és molt recomanable, especialment per llegir a les nits caluroses que no pugueu dormir.

  Dels altres, prenc nota!

  • Josep Maria Solé

   Hola Javi, moltes gràcies pel teu missatge i les recomanacions que fas de lectura. Gràcies pel teu seguiment. Estem en contacte.

   Josep Maria Solé
   volsllegir.cat

Leave a Reply

Theme by Anders Norén