VLLG? / ACTUALITAT

Del 2 a l’11 de setembre, torna La Setmana del llibre en català en la que serà la seva 34a edició,  a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. Consolidada com un dels esdeveniments culturals més importants del país, La Setmana vol continuar sent un estímul i servir a la promoció de la lectura i la venda de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua. Aquesta ha estat una de les prioritats de Joan Sala, director de l‘editorial Comanegra, que s’estrena com a nou President de La Setmana.

Aquest any, l’augment d’expositors converteix La Setmana en l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran de la història. 63 mòduls, un 17,5% més que l’any 2015. 150 expositors entre segells editorials, llibreries i institucions; un 28% més que l’any 2015. El detall dels expositors és: 133 segells editorials, 15 llibreries i 2 institucions. A més, iQUIOSC.cat participa un any més a la setmana amb un espai de 100 m2 i amb una mostra de 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat. En total, 1550 metres quadrats dedicats a la lectura en català

A més, el Premi Trajectòria celebra el seu 20è aniversari i per això La Setmana ha convidat Jaume Plensa a crear una peça original per a la guanyadora, la traductora Anna Casassas. I un any més, La Setmana es compromet, aquest cop amb els refugiats, i amb la voluntat d’implicar tot el sector editorial català.

PREMI TRAJECTÒRIA, 20 ANYS

El Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, fa 20 anys.

Per celebrar aquest aniversari, el president, Joan Sala, ha volgut iniciar una col·laboració entre un artista i La Setmana, que es mantindrà en pròximes edicions i que comença amb el reconegut escultor i artista català, Jaume Plensa. Plensa ha volgut cedir un dibuix digital a la guanyadora d’enguany. D’aquesta obra només hi ha tres originals: el que es lliurarà a la traductora Anna Casassas, un que quedarà exposat a l’AELLC i el tercer en poder de Jaume Plensa.

La guanyadora d’aquesta edició del Premi Trajectòria, Anna Casassas, ha estat reconeguda per la seva trajectòria com a traductora. Els membres del jurat van decidir atorgar el guardó a Anna Casassas per: “l’excel·lència de la seva feina en un àmbit no prou reconegut, la traducció.”

Anna Casassas és llicenciada en dret i va exercir l’advocacia durant set anys a Figueres fins que ho va deixar per dedicarme exclusivament a la traducció literària, del francès i l’italià al català. Ha rebut el premi Mots Passants de la Universitat Autònoma de Barcelona per la millor traducció publicada el 2009 d’un llibre escrit originalment en francès: Manuscrit trobat a Saragossa, de Jan Potocki. L’any 2010 va obtenir, pel projecte de traducció de La cena de le ceneri, de Giordano Bruno, el Premi Vidal Alcover de l’Ajuntament de Tarragona. Gràcies a les seves traduccions, hem pogut llegir en català autors com Claudio Magris, Georges Simenon, Victor Hugo, Umberto Eco o Andrea Camilleri.

LES ACTIVITATS DE LA SETMANA

Les activitats són una part central de La Setmana. En l’edició 2016 s’han programat 232 activitats. D’aquestes, 198 estan adreçades al públic adult i 34 als més petits. Les activitats es desenvoluparan a 3 escenaris exteriors que es troben dins el recinte de La Setmana i a dos espais interiors, previstos per a activitats puntuals: Cercle Artístic Sant Lluc i Casal del Metge.

LES EDITORIALS PRESENTARAN LES NOVETATS DE LA TARDOR

La Setmana és el gran escenari per a la presentació oficial de la programació literària, en català, de la tardor. Les editorials aprofiten el marc de La Setmana per avançar les seves publicacions i presentar-les als lectors. Aquest setembre, són més de 150 les novetats, en català que arribaran a les llibreries durant la celebració de La Setmana.

Font/enllaç: Associació d’Editors en llengua catalana (servei de premsa)

Article/post 1452 – Vols llegir? – volsllegir.cat