VLLG? / LECTURES D’ESTIU

Quatre escriptores, quatre arguments ben diversos però amb estils ben definits per a cadascuna d’elles. Blanca Busquets, Maria Carme Roca, Núria Pradas i Isabel-Clara Simó amb les seves respectives darreres novel.les publicades. Simplement per triar una o totes per llegir en un lloc fresc en aquests intensos dies de calor ‘extrema’. 

‘JARDÍ A L’OBAGA’ DE BLANCA BUSQUETS

Amb ‘Jardí a l’obaga’ (Proa, 2015), la darrera novel.la de l’escriptora, periodista i filòloga Blanca Busquets, el lector farà un retorn al poble de La Carena, lloc on se situa ‘La nevada del cucut’, amb què l’autora va guanyar el premi llibreter l’any 2011. 

Els Torralba són una família barcelonina que als anys trenta es fan una casa amb jardí al poble de la Carena. L’Aniol, el seu masover, ens explica la història d’aquesta família i la seva pròpia, des d’aleshores fins avui dia. Les relacions entre una família amb diners i una família d’humils masovers no sempre haurà estat fàcil. I menys si hi ha hagut pel mig una història d’amor truncada i secreta. Tot i l’harmonia aparent i l’adaptació a uns temps canviants, el lector anirà trobant indicis inquietants, punts d’alarma, i no podrà fer altra cosa que imaginar fets terribles que contrastaran terriblement amb l’estampa idíl·lica que un passejant podria tenir de la Carena.

‘A PUNT D’ESTRENA’ DE MARIA CARME ROCA

L’escriptora Maria Carme Roca, amb més de 50 títols a l’esquena, aborda en la seva última obra, “A punt d’Estrena” (Columna, 2016), una trama d’intriga amb tints autobiogràfics i un rerefons històric que té com a protagonista una model dels anys 50, època en la qual eren dones anònimes i se’ls cridava maniquís.

L’Eulàlia Rovira és una maniquí barcelonina cotitzada i de referència. La seva vida personal, en canvi, és un enfilall de desencerts. Per això ha decidit separar-se del marit, que cada dia que passa descobreix que se li fa més desconegut i inquietant.

Com ha arribat a aquesta situació? Encara que de portes enfora ara sembla que la vida li somrigui, n’ha passat de tots colors amb una infantesa malaltissa, la guerra civil i una família difícil que es divideix entre Barcelona i Manresa.

Però si la seva àvia, que viu ancorada en el passat, guarda un secret, ella sempre ha tingut un somni des de petita: el desig de convertir-se en una gran maniquí. I és que des que té ús de raó, l’Eulàlia s’ha interessat pel món de la confecció i les passarel·les, i es quedava extasiada llegint les pàgines de la revista il·lustrada Jorba. Les circumstàncies la duran a treballar de dependenta a Can Jorba i a participar en les desfilades de prêt-à-porter que el magatzem organitza per mostrar els models que s’hi confeccionen.

I, per què no admetre-ho, l’elegància natural que captiva els creadors de moda li permetrà fer les primeres passes cap a una vida plena de somnis i il·lusions a punt d’estrena.

‘SOMNIS A MIDA’ DE NÚRIA PRADAS

L’esplendor dels anys vint es l’escenari per la novel.la de ficció ‘Somnis a mida’ (Columna, 2016), obra original de l’escriptora Núria Pradas, que retrata a través de la botiga de moda Santa Eulalia dues dècades de Barcelona, en què la burgesia va passar vestir a mida a viure la cruesa de la Guerra Civil i la postguerra, que van repartir misèries a l’engròs, i sobretot entre la classe treballadora.

Barcelona 1926. La coneguda casa de modes Santa Eulalia, dirigida per Andreu Molins, és a punt de donar a conèixer la primera col·lecció pròpia, fruit de la feina duta a terme pel dissenyador Ferran Clos, cunyat del propietari. Ho farà amb una gran desfilada, una de les primeres de tot l’Estat espanyol.

La desfilada serà un èxit. El canvi ha començat i els vells magatzems de teixits nascuts a mitjans del segle XIX, són a punt d’entrar de ple en el món de l’Alta costura. A dins, les vivències de la família Molins (l’Andreu, la Roser, la seva germana i en Ferran) i les de diversos treballadors de la Casa es barregen i bateguen al ritme dels temps: temps plens de promeses, com els de l’Exposició Universal del 29. Temps complexos i infeliços, com els de la guerra i els de la immediata postguerra.

La vida de la Laia Calvet, la protagonista, corre en paral·lel a la de Santa Eulalia, on entra a treballar molt joveneta, gràcies als bons oficis de la seva mare, la Carmen, modista de la casa. Aleshores, la Laia és tan sols una nena, somiadora, innocent i amb el cap ple d’ocellets.

A Santa Eulalia, la Laia farà amistat amb la Roser Molins, la germana de l’amo, jove com ella, però pertanyent a una altra classe social. A un món diferent…

‘JONÀS’ D’ISABEL-CLARA SIMÓ

‘Jonàs’ és la seva darrera novel.la publicada. Hi ha invertit quatre anys de treball. El resultat és una novel.la  alhora realista, psicològica i intimista sobre la crisi contemporània del jo, la pèrdua de la innocència i el descobriment de l’homosexualitat. El llibre és publicat per Edicions 62, dins de la col.lecció ‘El balancí’.

Àlex és llatinista i viatja a Nova York per participar en un congrés. Hi coneix Jonàs, un fotògraf hàbil i creatiu, i hi descobreix la seva sexualitat oculta. Àlex és culte, neuròtic, pedant i enormement sensible; Jonàs és una bellesa, que commou tots els qui el coneixen. L’amor sorgeix entre tots dos i decideixen viure en parella. Aviat, però, la tragèdia marca la seva relació. La mort de la mare el fa tornar a Barcelona, on s’ha d’enfrontar a una família hostil i a una societat que no l’acaba d’entendre.

Article/post 1457 – Vols llegir? – volsllegir.cat