VLLG? / LECTURES D’ESTIU

Negra lectura amb una selecció de autors diversos per aquest estiu on l’asfalt crema i trobar espai fresc per llegir a l’escriptor anoienc Josep Sampere, un clàssic revisat amb Raymond Chandler, combinat amb el darrer llibre de Margarida Aritzeta i també una escriptora clàssica del gènere negre com és Donna Leon. 

‘AQUESTA NIT NO PARLIS AMB NINGÚ!’ de Josep Sampere

L’escriptor i traductor igualadí Josep Sampere ha publicat aquesta temporada la seva nova novel·la, “Aquesta nit no parlis amb ningú!” (Males herbes, 2015), una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror més sòlides de la nova literatura catalana. Combina la solvència narrativa de Stephen King i Richard Matheson, amb les atmosferes angoixants del millor cinema de terror japonès.

L’Òscar Malet és un actor famós en hores baixes. Viatja sol per capitals de comarca interpretant un monòleg de terror. Tot sovint se li acosten admiradores amb propostes nocturnes, però sempre acaba dormint sol. El seu germà petit, l’Àngel, és un adolescent amb problemes d’angoixa a qui les noies no fan cas. El pare d’ambdós es diu Eduard, i s’acaba de divorciar. Tots tres tenen problemes amb les dones, i, aquesta nit, seria millor que cap d’ells parlés amb ningú.

‘EL SON ETERN’ de Raymond Chandler

Clàssic absolut de la novel·la negra i criminal  traduït al català per Albert Fuentes en l’edició publicada el 2012 a través de La Magrana i dins de la col.lecció La Negra, amb ‘El son etern’ de Raymond Chandler, un relat negre va marcar un abans i un després en el gènere i en va consagrar un dels personatges més perdurables i arquetípics. El cinisme i la ironia que compassen la recerca de Philip Marlowe han seduït generacions de lectors i han fet el salt al cinema en dues ocasions memorables, amb Humphrey Bogart i Robert Mitchum en el paper de detectiu.

Los Angeles és una ciutat de contrastos, amb luxoses mansions de milionaris i sòrdids carrers plens de gàngsters i assassins, i l’investigador privat Philip Marlowe n’és un testimoni d’excepció. Quan el general retirat Sternwood el contracta per seguir la pista d’un xantatgista anomenat Geiger, els deutes de joc, el tràfic de drogues i la venjança personal marquen els temps d’una investigació que per a Marlowe, cínic i materialista, aviat es converteix en un trencaclosques que s’ha de recomençar a cada peça resolta.

‘ELS FILS DE L’ARANYA’ de Margarida Aritzeta

El febrer del 2015, l’escriptora Margarida Aritzeta va reprendre el gènere de la novel.la negra amb la publicació de ‘L’amant xinès’ a través del segell editorial ‘Llibres del Delicte’. Aquest fet va suposar la seva recuperació com a escriptora dins d’aquesta categoria literària, després de prop de 10 anys de dedicant-se a altres tipus de literatura, com la juvenil. Durant la seva trajectòria Aritzeta ha publicat gairebé 40 novel·les, de les quals 6 títols corresponen a novel·la negra. Aquest passat febrer del 2016, va publicar-ne una continuació amb ‘Els fils de l’aranya’.

En aquest nou volum de la sèrie literària protagonitzada per la inspectora Mina Fuster té que  investigar, entre falsificacions de xecs i altres negocis il·legals, tres estafadors amb diferents perspectives de futur mentre ella continua batallant amb una mare massa vella i rondinaire, amb un nuvi catxes que no sap si li acaba de funcionar, amb en Kàputx, el jutge Milans del Bosch, el sergent Serra i la resta del seu equip.

En Cordèlio és un estafador de baixa estofa. Acaba de partir peres amb el seu soci i la seva dona, la Tina, el fa fora de casa. No té on caure mort i deambula, brut i sense diners, per Tarragona, amenaçant amb xerrar tot el que sap si no li omplen les butxaques. En Cordèlio vigila la Tina, la segueix i l’assetja, fins que ella comença a tenir por. Però el seu exsoci no es vol arriscar i ha decidit fer-lo callar per sempre.

Poc després la inspectora Mina Fuster i el seu equip de la comissaria del Camp de Tarragona han d’investigar la mort d’un home durant una partida d’AirSoft. Podria ser en Cordèlio, perquè ningú no sap on para.

‘LES AIGÜES DE L’ETERNA JUVENTUT’ de Donna Leon
(Premi Pepe Carvalho de BCNegra 2016)

Coincideix la publicació d’aquesta nova novel.la amb un nou cas de l’inspector Brunetti, creat per Donna Leon, amb el lliurament del XIè Premi Pepe Carvalho concedit per l’organització del festival BCNegra 2016, i que suposa un reconeixement a la seva tasca com a escriptora i una de les figures cabdals del gènere de la novel.la negra a nivell internacional.

Aquesta nova novel.la ‘Les aigües de l’eterna juventut’  és el 25è volum de les històries que protagonitza el comissari Brunetti. L’escriptora ha declarat que no té intenció de jubilar el protagonista de les seves històries, i ha explicat que amb el pas dels anys Brunetti, paral·lelament amb l’escriptora, ha anat sent cada cop més pessimista des del punt de vista intel·lectual, però personalment feliç.

La comtessa Demetriana Lando-Continui confia que Brunetti aclareixi les fosques circumstàncies que, ara fa quinze anys, van marcar tràgicament la vida de la seva néta, en provocar-li una lesió cerebral irreversible. Segons la policia aquella nit la noia es va tirar a l’aigua dels canals víctima de la depressió i de les drogues. Un home begut, Pietro Cavanis, va arribar a temps i va evitar que la noia s’ofegués. Les lesions, però, ja eren massa greus. La comtessa mai ha cregut la versió policial i vol que Brunnetti reobri el cas. Ni la noia ni Cavanis recorden res del que va passar. Així que Brunetti haurà de posar el nas als arxius i racons d’una Venècia envaïda de turistes, recelosa dels immigrants i amb una joventut desencantada i sense expectatives.

Article/post 1458 – Vols llegir? – volsllegir.cat