VLLG? – ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -404-

John Lennon va comprar una illa a Irlanda. Aquesta és la història del fascinant viatge que va fer deu anys després per trobar l’illa, però sobretot per trobar-se a si mateix.

Fugint de la premsa, Lennon intenta asserenar l’esperit i superar així els fantasmes que el persegueixen i li bloquegen la creativitat. Per aconseguir-ho, un conductor irlandès d’allò més peculiar li farà de guia espiritual improvisat. Aquesta és la base argumental d’aquesta molt encertada novetat editorial que presenta Raig Verd (Llegir en català), per aquesta tardor-hivern del 2016, titulada ‘Beatlebone’, amb traducció de Ferran Ràfols.

John Lennon era una icona mundial quan va morir assassinat el 1980, però també un enigma. Sens dubte era el més talentós d’aquells escarabats postkafkians, tan extraordinaris i populars. Segur que alguns ens hem preguntat més d’una vegada què devia passar rere aquelles ulleres petites i rodones tan característiques.

Kevin Barry sembla que també, però ell, a diferència de nosaltres, n’ha inventat una teoria, una teoria anomenada Beatlebone, que parteix d’un fet històric extravagant i capritxós, hi fantasieja i n’estira el fil. Aquest fet històric sorgeix d’una obsessió: la de Lennon per adquirir una illa. Ho va intentar el 1964 quan va voler comprar l’illa de Trinitat i l’illa de Leslo, totes dues a la costa grega, amb la idea de viure-hi tots els Beatles plegats amb les respectives famílies. No va poder ser. Però tres anys més tard aconsegueix el seu propòsit i compra l’illa de Dorinish, a la costa occidental d’Irlanda. Un illot rocallós i humit que Lennon va visitar poques vegades.

L’ARGUMENT

Beatlebone és la recreació fabulada d’aquest primer viatge a l’illa. Kevin Barry imagina un Lennon de 37anys, narcisista, prim, exhaust i deprimit, fugint dels paparazzis i la fama, que emprèn una mena de peregrinació cap a la seva illa de Dorinish, de la qual ho ignora tot, amb la finalitat de trobar solitud, reflexionar i deixar sortir tot el dolor que el corseca.

Acompanyat pel seu xòfer i guia espiritual Cornelius O’Grady, el viatge teràpia esdevé una mena de catarsi no lliure de dificultats, enmig d’un paratge tan bell com inhòspit. La seva parada al desllorigat i històric Amethyst Hotel, amb els seus personatges penjats i escenes grotesques, no té parangó: Joe el Dolç, la Sue i en Franck, sota l’embruix del doctor Arthur Janov, produeixen moments de gran deliri i vibració literària, gràcies a la seva estranya i cridanera forma de fer teràpia.

LA MÚSICA DE ‘BEATLEBONE’

Els crítics consideren ‘Beatlebon’ una joia literària única i irrepetible: emotiva, obscura, còmica, formalment inventiva… L’èxit de crítica ha estat absolut. L’editorial Ragi Verd ha enllestit una playlist a través d’Spotify i que des del -volsllegir.cat- us convidem a escoltar les referències musicals que apareixen en el llibre i a endinsar-vos en la dècada dels 70 i en la nova obra d’art escrita per Kevin Barry i traduïda per Ferran Ràfols. Clicant en aquest espai hi podeu accedir directament en aquesta playlist per ser escoltada.

L’AUTOR

Kevin Barry va néixer i créixer a Limerick, fortament marcat pels llocs suburbans. La seva primera ambició era ser fotògraf però amb només vint anys va començar a escriure ficció, encara que confessa que troba a faltar el periodisme, ja que també va treballar com a reporter per a algunes publicacions irlandeses. Es descriu a si mateix com un «egòlatra delirant» tremendament insegur i desesperat per ser estimat pels lectors. Ambiciós, també: «no seré feliç fins que sigui allà a dalt rebent el Premi Nobel».

Ha publicat dues col·leccions de contes, que l’han dut a guanyar diversos premis i a publicar en revistes tan prestigioses com The New Yorker. Amb Ciutat de Bohane, la seva primera novel·la, ha guanyat el Premi de Literatura de la Unió Europea, el Premi Author’s Club First Novel Award i el Premi Impac 2013.

Font/enllaç: Raig Verd (Llegir en català) – Spotify

Article/post 1467 – Vols llegir? – volsllegir.cat