VLLG? / LECTURES PARTICULARS

Preneu bona nota de les dues propostes de lectures, novetats per aquesta temporada, que ens ha realitzat la llibretera igualadina Isabel Casas (Llegim? Llibreria), dins de la seva secció en el programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’ que emeten conjuntament Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada. 

Es tracte del darrer Premi Ciutat de Tarragona de Novel.la Pin i Soler, amb l’obra titulada ‘Entre ells’ (Angle editorial, 2016), primera novel.la del poeta mallorquí Carles Rebassa, i per l’altra costat, una història colpidora de l’escriptora Elisabeth Strout, ‘Em dic Lucy Barton'(Edicions de 1984)

carles-rebassa-eren-ells‘ENTRE ELLS’ de Carles Rebassa

Amb ‘Eren ells, la seva primera novel·la, el poeta Carles Rebassa ha guanyat el XXVI Premi Pin i Soler. Hi demostra un esplèndid domini narratiu i lingüístic, donant veu a un grup d’adolescents que cerquen la seva identitat en un univers propi, de relacions ocultes i exaltades, viscudes amb l’emoció a fl or de pell.

En Sebastià ha sortit d’un centre de menors i comença el batxillerat en un institut públic. Comparteix aula amb en Jaume, un noi obsessionat pel llibre A sang freda de Capote, n’Albert Abat, un bon estudiant i líder carismàtic, i en Miquel Àngel, víctima de les burles dels seus companys i amb un entorn gens fàcil. Tots ells d’alguna manera estan marcats per la mort d’en Joel, un company de classe. Però no serà l’única mort d’aquell curs.

L’AUTOR

Nascut a Palma el 1977, ha publicat els llibres de poesia Requiescat in pace (amb Pere Perelló), Poema B,Els joves i les vídues (XLIV Premi de Poesia Ausiàs March) i Pluja de foc. Eren ells és la primera novel·la que publica. Li agrada l’oralitat de la literatura, i fa recitals arreu del país i a fora d’ençà que era jovenet. Actualment treballa en altres llibres, amb la intenció d’escatir idees com la mentida, el poder, el bosc, la reunió, la solitud acompanyada. Es fa seu un poema de Miquel Bauçà que diu: Caminar i riure molt: el secret de no cansar-se.

ELISABETH STROUT - EM DIC LUCY BURTON‘EM DIC LUCY BURTON’ d’Elisabeth Strout

Em dic Lucy Barton relata amb sensibilitat i compassió el retrobament de dues dones que descobreixen en la conversa la manera de recuperar el temps perdut, però també és un cas exemplar, la demostració fefaent, que la senzillesa és el camí que porta de manera més directa a la comprensió de les coses autèntiques, les que gairebé no necessiten les paraules per ser enteses.

La Lucy Barton no acaba de recuperar-se de la que hauria d’haver estat una senzilla operació d’apèndix. La seva mare, amb qui no parla des de fa una pila d’anys, apareix als peus del seu llit d’hospital. La calma i l’assossec que regnen durant les nits de convalescència les empenyen a parlar, temptejant no només la possibilitat del retrobament sinó també l’eventualitat de la cura.

Les innocents xafarderies sobre els personatges que van configurar la infantesa de la Lucy en el petit poble d’Illinois on va créixer plena de mancances serveixen per establir un fràgil nexe entre les dues dones, però per sota de la superfície persisteixen les tensions i els anhels que han forjat la vida de la Lucy: la seva infantesa pobra i solitària, els problemes amb la família, la desconcertant presència del pare, l’ambició de fer-se escriptora, el seu matrimoni a la deriva, l’amor per les seves dues filles.

L’AUTORA

Elizabeth Strout va néixer a Portland, Maine, l’any 1956. És autora de diverses novel·les, entre les quals destaquen Els germans Burgess i Olive Kitteridge, aquesta última guardonada amb el premi Pulitzer 2009 i el premi Llibreter 2010, i totes dues publicades per Edicions de 1984. Els seus relats curts han estat publicats a nombroses revistes de prestigi, com ara The New Yorker i The New York Times.

Font/enllaç: Angle Editorial / Edicions de 1984 / Isabel Casas (Llegim? Llibreria)

Article/post 1491 – Vols llegir? – volsllegir.cat