VLLG? / ACTUALITAT

Sorprenent decisió de l’Acadèmia Sueca que ha concedit aquest passat dijous 13 d’octubre el Premi Nobel de Literatura 2016 a Bob Dylan. “Per haver creat noves expressions poètiques en la gran tradició musical americana”. D’aquesta manera, l’Acadèmia Sueca només va necessitar aquesta concisa argumentació per explicar  la decisió de concedir el premi Nobel de literatura  compositor i cantant estatunidenc, considerat un dels músics més influents i prolífics del segle XX i guardonat el 2016 amb aquest Premi Nobel de Literatura.

Als 75 anys Dylan torna a demostrar-se una persona única. Mai abans algú amb una carrera professional dedicada principalment a la música havia guanyat el premi, encara que Rabindranath Tagore, que el 1913 es va convertir en el primer ‘nobel’ de literatura no europeu, va transformar la música bengalina a més de la seva poesia.

POLÈMICA

Que la decisió té una dosi de polèmica va quedar clar abans fins i tot que comencessin les discussions a les xarxes socials, quan al ser entrevistada a Oslo després d’anunciar la decisió, Sara Danius, la secretària permanent de l’Acadèmia Sueca, va escoltar com a primera pregunta si Dylan «realment es mereix» el Nobel. «I tant que se’l mereix», va contestar. I a continuació va explicar que Dylan és «un gran poeta en la tradició anglesa» i va destacar que «durant 54 anys ha estat reinventant-se constantment, creant una nova identitat». No parla només del fet que fa temps que Dylan va deixar de ser Robert Allen Zimmerman.

Ara de ben segur, que haviat trobarem disponibles en format llibre bona part de les lletres de les cançons que han donat prestigi a la carrera musical de Bob Dylan.

EL SILENCI DE BOB DYLAN

Arrel de ser proclamat Premi Nobel de Literatura 2016 i estar en boca de tots per aquesta sorprenent decisió de l’Acadèmia Sueca, l’únic que no ha dit res sobre el premi Nobel literari a Bob Dylan és el propi Bob Dylan. La mateixa nit en què es va fer públic que havia estat guardonat, el compositor i cantant va oferir un concert a Las Vegas, en què no va dir res sobre aquest premi, ni es va adreçar al públic sobre aquest respecte.

Però el món cultural si que ha dit la seva, i n’hi ha d’opinions tant en favor com en contra sobre aquesta concessió del Premi Nobel a Bob Dylan. Entre d’altres veus, les que estan a favor, hi ha Salman Rushidie, escriptor britànic; el cantant canadenc Leonard Cohen; el també cantant i compositor José Luis Perales; l’escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez o l’escriptora dels Estats Units Joyce Carol Oates. I han expressat la seva disconformitat en proclamar Bob Dylan, Premi Nobel de Literatura, els escriptors Irvine Welsh, Giocona Belli o Hari Kunzri, entre d’altres.

Opinions en positiu, diuen per exemple que en Dylan és el brillant hereu de la tradició barda, o ‘és com posar una medalla a l’Everest perquè és la muntanya més alta’. Afegint també, per exemple en declaracions del cantant i compositor José Luis Perales, què: ‘…les cançons també són literatura, i em sembla perfecte que Bob Dylan hagi estat reconegut amb el Nobel d’aquesta especialitat’.

Per contra, les opinions en negatiu, afirmen entre d’altres: ‘…que tot i ser fan de Dylan, aquest premi està malaltissament carregat de nostàlgia, forçat des de les pròstates ràncies del balbucients hippies senils’. I una altre veu afegeix: ‘…concedir el Nobel de Literatura a Bob Dylan, per molta lírica que continguin les lletres de les seves cançons, no és just amb la literatura. Els músics, quan són grans, reben en les seves vides el reconeixement i l’aclamació dels seus semblants, l’èxit econòmic i més. Els escriptors, en canvi, poden ser molt grans i passar desapercebuts’.

Font/enllaç: lavanguardia.com / ara.cat / nobelprize.org

Article/post: 1493 – Vols llegir? – volsllegir.cat