VLLG? / AVANÇAMENT EDITORIAL

L’editorial barcelonina Navona publicarà aquest proper mes de novembre la primera novel.la de la misteriosa escriptora Elena Ferrante, publicada l’any 1992 i que ara es s’editarà per primera vegada en català. Es tracta de l’obra titulada ‘L’amor que molesta’, una de les novel·les italianes més importants i originals dels darrers anys, que va revelar el talent d’Elena Ferrante, autora tímida, llunyana i desconeguda dels milieux literaris. ‘L’amor que molesta’ serà publicada per l’editorial Navona, dins de la col.lecció `Port bo’ amb traducció d’Anna Carreras i disposarà d’un total de 216 pàgines. 

 La trama gira a l’entorn de la relació entre la Delia i la seva mare Amalia, una relació mare-filla excavada amb crueltat i passió. «La meva mare es va ofegar la nit del 23 de maig, el dia del meu aniversari, en el tram de mar davant de la localitat que anomenen Spaccavento…». Així comença la novel·la.

Què li va passar a l’Amalia? Qui estava amb ella la nit en què va morir? Va ser en realitat la dona ambigua i insaciable que la seva filla sempre havia imaginat?

La investigació de la Delia serpenteja per un Nàpols plomís que no dóna treva, transformant una experiència de turments quotidians familiars en un thriller domèstic que talla la respiració.

EL MISTERI ANOMENAT ELENA FERRANTE

Ningú sap qui és l‘Elena Ferrante i els seus editors procuren mantenir un silenci absolut sobre la seva identitat. Algú ha arribat a sospitar que sigui un home; altres diuen que va néixer a Nàpols i que després es va traslladar a Grècia i finalment a Torí. Unes darreres investigacions dutes a terme per un periodista italià, afirment que la identitat real de Ferrante és una traductora d’origen també italià, de nom original Anita Raja (més informació publicada en un article recent al -volsllegir.cat-)

El que Ferrante va voler que se sabés d’ella està en un petit llibre titulat La frantumaglia, on es recull una entrevista i altres apunts personals sobre la seva manera d’entendre la vida i la literatura.

‘L’amor que molesta’, publicada el 1992, fou portada al cinema per Mario Martone. Onze anys més tard va aparèixer Els dies de l’abandonament, que arribà a la gran pantalla de la mà de Roberto Faenza. I el 2006, La filla fosca. Ara, per primera vegada, aquests tres esplèndids relats es publiquen en català.

Elena Ferrante ha escrit històries per nens al seu llibre La platja de nit (2007). També ha publicat la saga, que està triomfant a Europa i als Estats Units, composada per d’Amiga genial (2011), Història del nou cognom(2012), Història de qui fuig i de qui es queda (2013), i Història de la nena perduda (2014). La majoria dels crítics saluden a l’autora com la nova Elsa Morante, una veu extraordinària que ha donat un gir a la narrativa dels últims anys.

PODCAST REPORTATGE

Podeu escoltar en aquest article el reportatge basat en les investigacions realitzades per un periodista italià per esbrinar la identitat real que s’amaga darrera de l’escriptora Elena Ferrante, autora de la tetralogia d’èxit editorial internacional ‘Dues amigues’, i que mai s’ha vist en públic i no concedeix entrevistes.

Reportatge exclusiu per internet el.laborat pel programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’ de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada. Octubre 2016. Editor: Josep Maria Solé.

 

Font/enllaç: Navona editorial

Article/post 1502 – Vols llegir? – volsllegir.cat