VLLG? / AUTOBIOGRAFIES / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -412-

Anem ben servits d’autobiografies en aquesta temporada literària. A bona part de les llibreries del país, i disponibles també en la seva venda per internet, han arribat quatre autobiografies que ens apropen de manera molt directe i personal als seus protagonistes. Pel que fa la música, destaquen les presències de Bruce Springsteen i Phil Collins, i per l’altra, de caire esportiu tenim a Andrés Iniesta i les memòries d’una llegenda que malauradament ja no hi és entre nosaltres, Johan Cruyff. 

‘BORN TO RUN’ DE BRUCE SPRINGSTEEN

‘Born to run ‘ es  el títol d’una de les cançons més emblemàtiques de la trajectòria de Bruce Springsteen, i  així es titula també l’autobiografia de Bruce Springsteen , que es publica a partir d’aquest 27 de setembre. En català ho publica l’editorial Malpaso, i en castellà Literatura Random House.

El llibre, escrit de pròpia mà pel compositor nord-americà, serà publicat per l’editorial Simon & Schuster i estarà en format llibre, ebook i àudio en Estats Units, Regne Unit, Canadà, Austràlia i l’Índia.

Són moltes les biografies publicades sobre Springsteen, però, en aquest cas, hi ha expectació entre els seus seguidors per veure com afronta els records de la seva vida, marcada en els seus començaments per la freda relació amb el seu pare, la seva passió pel rock’n’roll des que va veure a Elvis Presley per televisió i la seva obsessió, des de llavors, per comunicar-se amb la música i convertir-se en alguna cosa més que una estrella del rock.

Amb aquesta autobiografia, Springsteen segueix els passos d’altres icones del rock com Bob Dylan, Neil Young, Keith Richards, Eric Clapton o Pete Townshend.

‘AUN NO ESTOY MUERTO’ DE PHIL COLLINS

A ‘Aun no estoy muerto’, Phil Collins (Aguilar, 2016), novetat editorial que ha sortit a la venda aquest mes d’octubre, el cantant i compositor ens ofereix una crònica sincera, ocurrent i sense pèls a la llengua de les cançons i els concerts, els èxits i les patinades, els matrimonis i els divorcis, la seva irrupció en les llistes d’èxits i en les portades dels tabloides.

Collins, un dels tres músics que ha venut més de cent milions de discos tant com a integrant d’un grup com en solitari, no ha perdut ni en arribar a dalt de tot el talent per crear cançons que emocionen al públic de tot el món.

Aquesta és la història d’una trajectòria èpica, la d’un nen actor que es converteix en un dels compositors més reeixits de l’època del pop. Collins va començar a tocar la bateria gairebé abans de donar els seus primers passos i va aprendre l’ofici en els sòrdids i apassionants bars i clubs nocturns del Londres dels esbojarrats anys seixanta, abans de fer-se amb el lloc de bateria de Genesis. Amb el temps donaria un pas endavant com a cantant després de la marxa de Peter Gabriel i compondria les cançons que el catapultarien a la fama internacional en solitari amb el llançament de Face Value i In The Air Tonight.

Tant quan toca al costat d’Eric Clapton o Robert Plant com quan forma una orquestra de jazz amb Tony Bennett al capdavant, actua per partida doble al Live Aid o compon l’oscaritzada música de l’exitosa Tarzan de Disney, Collins manté un to íntim i la seva do per explicar històries no decau mai.

‘LA JUGADA DE LA MEVA VIDA’ D’ANDRÉS INIESTA

Andrés Iniesta ofereix les seves memòries a ‘La jugada de la meva vida’, escrites en col·laboració amb els periodistes Marcos López, d’El Periòdico de Catalunya,  i Ramon Besa, d’El País, en què explica com viu la vida i l’esport. Novetat editorial publicada per Malpaso, tant en català com en castellà.

En el pròleg de ‘La jugada de la meva vida’ , el propi Andrés Iniesta explica a la perfecció quines són les seves intencions amb aquest llibre: «Si poses el meu nom a Google potser arribis a creure que pots esbrinar tot l’essencial sobre mi, tu i milers de persones. Allà, al cap ia la fi, trobaràs a l’instant un esbós de la meva vida. Però no ho sabràs tot, ni molt menys.Hi ha fets que no han transcendit, episodis que m’agradaria contextualitzar, experiències que necessito ordenar … Més que una necessitat és una il·lusió: la de veure la meva veritable història reflectida en un llibre, en una biografia. Jo també penso que un ha de tenir (almenys) un fill, plantar un arbre i escriure un llibre. Doncs bé, tinc dos fills meravellosos i el record de l’arbre que presidia la pista de Fuentealbilla m’ha acompanyat sempre. Ara arriba el llibre. El seu títol és La jugada de la meva vida . »

Andrés Iniesta va començar a prendre notes sobre les seves reflexions i les seves experiències el 12 de maig de 2012 i, sense fixar-se terminis, va seguir treballant fins que va buscar la col·laboració de dos excel·lents periodistes, Marcos López i Ramon Besa, perquè s’ocupessin d’articular tot el text, de donar-li forma i de convertir-lo en el reflex del que Iniesta pretenia.

’14. L’AUTOBIOGRAFIA’, JOHAN CRUYFF

Considerat una de les figures més influents de la història del futbol, el seu estil futbolístic i la seva filosofia han influït en entrenadors i jugadors de la talla de Pep Guardiola, Arsène Wenger, Éric Cantona o Xavi Hernàndez. Els èxits més recents del futbol –i especialment d’un equip com el Barça–, tant en l’àmbit del club com en l’internacional, han estat considerats per molts experts com el resultat evident de l’impacte de Cruyff en el futbol contemporani.

’14. L’autobiografia’ (Columna, 2016) explica la història personal i professional de Johan Cruyff i ens revela la filosofia que va definir el seu joc i que ha marcat generacions de futbolistes, entrenadors i seguidors.

«El llenguatge de Cruyff és tan universal com la seva lògica, així que la seva obra transcendeix la seva persona fins a convertir-se en una religió amb una arma inofensiva: s’explica a partir d’una pilota i d’un rondo, de la mateixa manera que el joc depèn d’un centímetre i d’un segon, com es pot veure a cada partit del Barça. El cruyffisme està més estès que mai des que Cruyff no hi és. No hi ha un entrenador més cruyffista que Guardiola. Fins i tot Messi llança els penals com Cruyff». Ramon Besa, El País 

Font/enllaç: Editorials Aguilar, Literatura Random house, Malpaso i Columna

Article/post: 1503 – Vols llegir.cat – volsllegir.cat