VLLG? / ACTUALITAT

El cantant i compositor nord-americà Bob Dylan ha ordenat retirar de seu web oficial la frase amb què es reconeixia com a Premi Nobel de Literatura 2016, concedit per l’Acadèmia Sueca a mitjans d’aquest mes d’octubre. La desaparició de la frase que acompanyava la notícia de l’aparició d’un llibre amb lletres de les seves cançons ha tornat a sembrar els dubtes sobre si Dylan anirà a Estocolm el proper 10 de desembre, data de lliurament dels Nobel, per recollir el seu guardó.

bob-dylan-premi-nobel-de-literatura-2016De moment els organitzadors no han pogut contactar amb el cantant. Tots els intents no han rebut cap tipus de resposta. A la premsa nord-americana s’especula si Dylan es considera més un cantautor que un escriptor, cosa que inclouria el premiat entre els qui consideren que la música no és literatura, o si bé, actua amb el seu tarannà habitual i vol marcar ell els seus propis ritmes.

Només dues persones han rebutjat el Nobel de Literatura en més d’un segle d’història: l’escriptor rus Boris Pasternak, el 1958, ho va fer forçat per les autoritats soviètiques, encara que el va acceptar més tard; i el francès Jean Paul Sartre, el 1964, per la seva política de refusar qualsevol tipus de distinció.

L’Acadèmia Sueca va premiar Dylan per haver creat “noves expressions poètiques dins de la gran tradició de la cançó nord-americana”, segons la conclusió de l’Acadèmia difosa dijous passat.

La sorprenent elecció va suposar la primera vegada que es distingeix amb el Nobel de Literatura un cantautor.

Font/enllaç: lavanguardia.com / elpais.com / nobelprize.org

Article/post 1504 – Vols llegir? – volsllegir.cat