VLLG? – ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -413-

El proper 9 de novembre arriba a les llibreries ‘Montserrat Roig. La memòria viva’, la darrera llavor de Sembra Llibres. L’obra, escrita per la periodista i escriptora Aina Torres, reconstrueix la trajectòria de Montserrat Roig a través de la literatura, el periodisme, el feminisme i la lluita per la recuperació de la memòria històrica, i esdevé un homenatge i una reivindicació del seu llegat.

El llibre veu la llum l’any que es commemora el 25è aniversari de la mort de l’autora d’obres com L’hora violeta, La veu melodiosa o Els catalans als camps nazis.

Aquesta biografia recull declaracions de vora quaranta periodistes i escriptors que o bé van conèixer Roig, o bé se’n senten deixebles. Així, l’autora ha parlat amb gent com ara Joan Carles Peris, Albert Om, David Fernàndez, Isabel-Clara Simó, Maria Barbal, Marta Pessarrodona, Bel Olid, Carme Riera o Jordi Coca. La periodista Mònica Terribas n’ha escrit el pròleg. El llibre, a més a més, inclou documentació inèdita de Roig i una selecció de fotografies destacades de la seua trajectòria.

L’OBRA

Montserrat Roig és una de les grans figures de la literatura catalana del segle XX. La seva vida és representativa de la generació que va néixer i créixer sota les mordasses del franquisme. Eren els anys de les revoltes del 68, la clandestinitat, les assemblees universitàries, les il·lusions per la caiguda del dictador i el desencís per la reforma del règim.

En aquest món convuls, Montserrat Roig va combatre en els fronts de la literatura i el feminisme. Però, també, en el de la lluita contra el silenci i l’oblit. Estava convençuda que «si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria» i ho va dur a la pràctica al llarg de la seva vida. Va recuperar la memòria amb la literatura, obrint les seves pàgines a les dones proscrites en la tradició literària; amb el periodisme, donant veu a les persones que no la tenien; i amb reportatges d’investigació, com el que va esdevenir l’obra de referència sobre els catalans als camps d’extermini nazi. Perquè Montserrat Roig fou una escriptora total que partia de la idea que la cultura és l’arma més revolucionària a llarg termini.

A Montserrat Roig. La memòria viva, la periodista i escriptora Aina Torres ens endinsa en la vida i l’obra de Montserrat Roig a través de la literatura, el feminisme, el periodisme i la memòria històrica. El resultat és un homenatge emotiu alhora que una reivindicació necessària de la plena vigència literària, social i política d’una veu imprescindible per entendre el passat i enfocar el futur. Un llegat explicat també en aquest llibre per personalitats que van compartir la vida amb Montserrat Roig o que se’n senten deixebles.

PRESENTACIÓ LITERÀRIA

El llibre serà presentat el mateix 9 de novembre a les 19.30 hores a la llibreria Documenta de Barcelona (Pau Claris, 144), i en l’acte participaran, junt a l’autora, Mònica Terribas i Roger Sempere, fill de Montserrat Roig. La presentació coincideix amb la vespra de l’aniversari dels traspàs de Roig, per la qual cosa serà també un acte d’homenatge.

L’AUTORA

Aina Torres (Barcelona, 1984) és periodista. Ha treballat a TV3, Vilaweb i la Institució de les Lletres Catalanes, col·labora al digital cultural Núvol i ha exercit de responsable de premsa a Edicions 62. Com a autora ha guanyat el Premi de Poesia Martí Dot amb el llibre Dos hiverns i un incendi (Viena Edicions, 2014) i ha participat als llibres col·lectius Màtria. Noves veus poètiques dels Països Catalans (Germania, 2013) i Ovidi Montllor. Un temps, una estima, una idea (Lo Diable Gros, 2016). Ha recitat a diversos actes i festivals de poesia d’arreu del país.

Font/enllaç: Sembra Llibres

Article/post 1507 – Vols llegir? – volsllegir.cat