VLLG? / ACTUALITAT

El càtar proscrit, del periodista i historiador Jaume Clotet, ha estat l’obra guanyadora de la 20a edició del Premi Néstor Luján de novel·la històrica, dotat amb 6.000 euros i publicat aquest 26 d’octubre per Columna Edicions.

L’obra narra la història d’un cavaller occità que va lluitar per preservar la memòria i l’honor dels càtars, un moviment religiós considerat una heretgia per l’Església de Roma.

EL VEREDICTE DEL JURAT

El jurat, format per Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Glòria Gasch,  ha valorat que l’obra de Clotet “és una novel·la èpica, una història d’acció molt ben construïda, emmarcada en un moment de canvi, el segle XIII, quan Catalunya es llançà cap a l’expansió mediterrània”. A més, el veredicte destaca que El càtar proscrit és “un relat sòlid i trepidant, ben escrit i lligat, amb un ritme narratiu que obliga a llegir-lo d’una tirada”, i que “farà les delícies del lector històricament documentat i enlluernarà els més despistats”.

L’ARGUMENT DE L’OBRA GUANYADORA

‘El càtar proscrit’ (Columna 2016, Premi Nèstor Luján), ens trasllada en una època en què la lleialtat és un valor tan preuat com el coratge, un cavaller occità lluita per preservar la memòria i l’honor d’uns homes i unes dones perseguits pels croats francesos: els càtars, un moviment religiós considerat una heretgia per l’Església de Roma.

Frares arrogants i nobles despietats conflueixen amb la vida d’un nen destinat a ser el rei més gran de la corona catalana i toparan amb la determinació d’uns cavallers sense terres ni possessions però amb el desig de justícia ben viu a les seves ànimes.

L’AUTOR

Jaume Clotet, periodista i historiador, actualment és el director general de Comunicació del Govern de la Generalitat de Catalunya. Anteriorment havia escrit Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor) amb Quim Torra (2010); la novel·la Lliures o morts amb David de Montserrat (2012), i el llibre de no ficció 50 moments imprescindibles de la història de Catalunya (2014), a més de diversos contes infantils.

Font/enllaç: Premis Nèstor Luján de Novel.la Històrica /  Editorial Columna

Article/post 1511 – Vols llegir? – volsllegir.cat