VLLG? / ACTUALITAT / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES  -418-

Montserrat Roig no va deixar -ni deixa- indiferent ningú. Aquest passat 10 de novembre, s’han complert 25 anys de la seva mort. Les seves paraules, la seva escriptura, el seu periodisme, malgrat el pas de temps, encara mantenen un valor afegit en aquesta societat actual.

Dues biografies, una avalada pels seus familiars i l’altra feta amb tot el respecte, però ambdues excel.lent documentades, aporten testimonis de persones que o bé la van conèixer d’aprop, o bé se’n senten deixebles del seu llegat periodístic, i sobre tot literari.

Per un costat, tenim la publicació de Roca Libros, que publica tant en castellà com en català, ‘Con otros ojos/’Amb uns altres ulls’, escrita per la filòloga i escriptora Betsabé Garcia, i traduïda al català per Jordi Vidal i Tubau, i per l’altra, ‘Montserrat Roig. La memòria viva’, obra escrita per la periodista i escriptora Aina Torres, publicat per Sembra Llibres, que reconstrueix la trajectòria de Roig a través de la literatura, el periodisme, el feminisme i la lluita per la recuperació de la memòria històrica.

monserrat-roig-roca-libros‘AMB UNS ALTRES ULLS’ de Betzabé Garcia (Roca Libros, 2016)

És una obra extensa que conté material inèdit –des de fonts orals amb entrevistes a Pilar Aymerich, Josep Maria Benet i Jornet, entre altres, fins a documents escrits procedents de l’arxiu personal i familiar de l’autora– escrita per la filòloga i escriptora Betsabé Garcia. Amb uns altres ulls no només ens obre les portes a les vivències de l’escriptora, també recrea un temps històric, un entorn polític i cultural, i unes persones que van acompanyar i influir Roig –com Pilar Aymerich, Josep Maria Benet i Jornet (el Papitu), Josep Maria Castellet, Joaquim Molas, Maria Aurèlia Campany, Quim Sempere i moltes altres–, que es combina amb fragments d’articles i novel·les de M. Roig, que plasmen i donen testimoni d’aquesta realitat.

La narració del llibre està construïda amb una gran quantitat de material d’investigació, en què Betsabé Garcia ha dut a terme una tasca acurada de recerca i documentació, que incorpora informació extreta de cartes, dietaris, entrevistes amb altres escriptors. Aquesta permet deixar plenament constància del món i la realitat que envoltava l’escriptora, tanmateix, en alguns casos l’enumeració constant de dades adquirides amb la recerca esdevé una allau d’informació concentrada que no afavoreix un coneixement més personal i aprofundit de la novel·lista i periodista catalana.

montserrat-roig-aina-torres‘MONTSERRAT ROIG. LA MEMÒRIA VIVA’ d’Aina Torres (Sembra Llibres, 2016)

L’obra, escrita per la periodista i escriptora Aina Torres, reconstrueix la trajectòria de Montserrat Roig a través de la literatura, el periodisme, el feminisme i la lluita per la recuperació de la memòria històrica, i esdevé un homenatge i una reivindicació del seu llegat.

El llibre veu la llum l’any que es commemora el 25è aniversari de la mort de l’autora d’obres com L’hora violeta, La veu melodiosa o Els catalans als camps nazis.

Aquesta biografia recull declaracions de vora quaranta periodistes i escriptors que o bé van conèixer Roig, o bé se’n senten deixebles. Així, l’autora ha parlat amb gent com ara Joan Carles Peris, Albert Om, David Fernàndez, Isabel-Clara Simó, Maria Barbal, Marta Pessarrodona, Bel Olid, Carme Riera o Jordi Coca. La periodista Mònica Terribas n’ha escrit el pròleg. El llibre, a més a més, inclou documentació inèdita de Roig i una selecció de fotografies destacades de la seua trajectòria.

L’OBRA

Montserrat Roig és una de les grans figures de la literatura catalana del segle XX. La seva vida és representativa de la generació que va néixer i créixer sota les mordasses del franquisme. Eren els anys de les revoltes del 68, la clandestinitat, les assemblees universitàries, les il·lusions per la caiguda del dictador i el desencís per la reforma del règim.

En aquest món convuls, Montserrat Roig va combatre en els fronts de la literatura i el feminisme. Però, també, en el de la lluita contra el silenci i l’oblit. Estava convençuda que «si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria» i ho va dur a la pràctica al llarg de la seva vida. Va recuperar la memòria amb la literatura, obrint les seves pàgines a les dones proscrites en la tradició literària; amb el periodisme, donant veu a les persones que no la tenien; i amb reportatges d’investigació, com el que va esdevenir l’obra de referència sobre els catalans als camps d’extermini nazi. Perquè Montserrat Roig fou una escriptora total que partia de la idea que la cultura és l’arma més revolucionària a llarg termini.

A Montserrat Roig. La memòria viva, la periodista i escriptora Aina Torres ens endinsa en la vida i l’obra de Montserrat Roig a través de la literatura, el feminisme, el periodisme i la memòria històrica. El resultat és un homenatge emotiu alhora que una reivindicació necessària de la plena vigència literària, social i política d’una veu imprescindible per entendre el passat i enfocar el futur. Un llegat explicat també en aquest llibre per personalitats que van compartir la vida amb Montserrat Roig o que se’n senten deixebles.

Font/enllaç: Roca Libros / Sembra Llibres

Article/post 1525 – Vols llegir? – volsllegir.cat