VLLG? / OBITUARI

‘Amb profunda tristesa informem que el llegendari poeta, cantautor i artista Leonard Cohen ha mort. Hem perdut a un dels visionaris més prolífics de la música. Se celebrarà un funeral a Los Angeles en properes dates. La família demana privadesa durant aquest moment de dolor”. Aquest missatge, publicat al compte oficial de Facebook del cantant, poeta i novel.lista Leonard Cohen, confirma la mort del creador de cançons tant emblemàtiques com ‘Suzanne’ o ‘I’m your man’, a l’edat de 82 anys, deixant un llegat musical i també literari.

El cantautor canadenc va morir el passat dilluns dia 7 de novembre, però no va fer-se públic a través de l’esmentada xarxa social, fins aquest divendres dia 11.  

Figura imprescindible dels cantautors sorgits en els anys 60, Cohen es va mantenir en actiu durant tota la seva vida, combinant música i poesia, ia l’octubre d’aquest any havia llançat un nou disc, ” You Want It Darker “.

Nascut el 21 de setembre de 1934 a Mont-real (Canadà) en el si d’una família jueva, Cohen va començar de jove a interessar-se per la poesia i, especialment, per l’obra de l’espanyol Federico García Lorca.

Després de publicar els seus primers poemaris i poemes i passar una llarga temporada a Grècia, Cohen va debutar en la música amb el disc “Songs of Leonard Cohen” (1967), considerat una obra mestra i que incloïa cançons com “So Long, Marianne” o ” Suzanne “.

La seva veu greu i profunda i el seu elaborat estil literari, en el qual barrejava reflexions romàntiques amb temes espirituals i existencials, es van obrir pas en una escena folk nord-americana en la qual figuraven també Bob Dylan o Joni Mitchell, entre d’altres artistes.

La seva lloada carrera, un model de referència per als cantautors de totes les generacions, inclou altres discos molt destacats com “Songs of Love and Hate” (1971), “I’ma Your Man” (1988) o “Various Positions” (1985 ), en el qual apareixia “Hallelujah”, una de les seves cançons més populars.

Després d’un retir espiritual en els 90, Leonard Cohen va tornar en els últims anys de la seva vida a l’activitat musical després de saber que el seu representant Kelley Lynch li havia estafat i deixat a la vora de la ruïna .

Des de llavors va publicar “Old Ideas” (2012), “Popular Problems” (2014) i el seu epíleg musical “You Want It Darker”, llançat aquest mateix any.

Entre els múltiples guardons que va rebre al llarg de la seva trajectòria figura el Premi Príncep d’Astúries de Les Lletres que va obtenir el 2011.

Article/post 1524 – Vols llegir? – volsllegir.cat