VLLG? / EDITORIAL

De debò que no totes les presentacions literàries que realitzo son iguals. N’hi ha de càlides, fredes, acadèmiques, divertides…, i d’altres que quan s’ha acabat, i analitzes com anat, penses: ‘…ho haguessis pogut fer millor, i haver estat més brillant’.

Però son molts els factors que influeixen un resultat positiu com poden ser l’espai, el convidat, qui organitza l’acte, si hi ha presència de públic, o poca, la sintonia amb el llibre presentat, si t’ha agradat o pel contrari, no t’ha satisfet la seva lectura. 

Però la darrera experiència ha estat gratificant, millor diria, molt gratificant. L’objecte de presentació ha estat el segon llibre del divulgador musical, baríton, pianista, humanista, Ramon Gener. ‘L’amor et farà immortal’ (Ara llibres, 2016), és un llibre on l’autor evoca la figura del seu pare a través dels grans compositors musicals, com Verdi, Maria Callas, Toscanini o Berlioz, entre d’altres. 

RAMON GENER - PRESENTACIÓ 2Convidat per doble banda, des de l’Ateneu igualadí, organitzador de l’acte amb el patrocini del Zoom Festival, i per l’altra per Llegim? Llibreria, i acceptada la invitació per fer-me càrrec de la presentació, l’experiència m’ha demostrat que hi ha autors, hi ha llibres, que encara tenen la capacitat de sorprendrem.

Abans de la presentació del llibre a l’Ateneu, i ara us explico les interioritats de la producció de fer un programa de ràdio sobre llibres i editar un digital, s’estableix el contacte, o bé a través de l’editorial, que acostuma a ser amb el cap de premsa, o directament amb l’autor/a del llibre, per preparar l’entrevista que s’emetrà prèviament a través del ‘Vols llegir?’, i provocar d’aquesta manera un efecte d’altaveu promocional. Tres dies abans, el dimecres dia 16 de novembre, vaig enregistrar als estudis de Ràdio Nova de Vilanova del Camí, l’entrevista via telèfon amb en Ramon Gener. Per qüestions de producció, el programa d’aquesta setmana ja estava gravat i no hi havia possibilitat d’incorporar l’entrevista. La decisió era molt clara, penjar el podcast a internet.

No sempre l’efecte és immediat, però en aquesta ocasió, les escoltes o descàrregues d’aquesta entrevista, anunciades a través de les xarxes socials de la seva disponibilitat, han estat ràpides. És un d’aquells símptomes que et fan pensar que aquesta presentació literària, prevista pel divendres dia 18, tindrà un toc especial.

Vora dos quarts de set de la tarda arribo a l’Ateneu Igualadí, una hora abans de l’acte, i ho faig així d’anar-hi amb antelació, perquè tinc que impregnar-me de l’ambient. M’ajuda. Anna Carretero, coordinadora cultural de l’Ateneu, ja ho tenia tot previst. La Sala de Socis presentava un aspecte immillorable. Les cadires pel públic assistent estaven disposades en forma d’arc o semicercle, amb espai prou ampli per poder passar a la sala, triar la cadira i seure. Il·luminació adient. Micròfons, provats i ajustats.

A tres quarts de set, primers assistents a l’acte, molt puntuals. Converso amb ells. Una senyora d’Igualada, i un matrimoni de Sabadell, que posats en coneixem d’aquesta presentació literària des de Llegim? Llibreria, varen decidir venir-hi. Passen els minuts, comença a omplir-se la Sala de l’Ateneu, que ja presenta un aspecte càlid.

A un quart i mig de vuit del vespre, arriben alhora, Ramon Gener i la responsable de premsa d’Ara Llibres, venen directe de Barcelona. I també, Isabel Casas de Llegim? Llibreria, disposada amb els seus estris a incorporar-se dins de la Sala per oferir la venda dels exemplars del llibre, un cop finalitzada la presentació.

Ja son dos quarts i un minut de vuit del vespre. Precisió horària. Un silenci, un respir…, i començo a fer la introducció a la presentació literària de ‘L’amor et farà immortal’.

Amb Ramon Gener, no hem tingut temps de parlar de com fer l’acte, però intueixo ràpidament que no tindré gaire feina. Ho tenia previst tot, fer introducció i fer entrevista. Em sento tranquil, gens neguitós, ben al contrari, en qüestió de segons i alhora que parlo al públic assistent, deixo fluir, i detecto que en Gener farà tota la resta de la feina.

Arrenca directament, i com un monòleg, el convidat agafa el micròfon, es posa dret. Li resulta més còmode. Penso, ‘té raó’. Es dirigeix al públic i en qüestió de segons es posa a tothom a la butxaca. Quina fluïdesa de paraula, sense preses, en mesura. Fa el relat de les dues morts del seu pare  i expressa, amb molt de sentiment, la relació que estableix el seu record amb la principal característica del personatge, la divulgació de la música. Per què els grans compositors de la música, l’anomenada ‘clàssica’, i d’interprets, com Maria Callas, també tenien una vida personal, en moltes ocasions, una vida dissortada.

Ens fa participar, ens fa estar atents, ens fa emocionar. Intervenen diverses persones. Un senyor d’una vuitantena d’anys d’edat, emocionat, li expressa que ha estat un gran moment haver decidit venir a l’acte. S’estableix un paral.lelisme humà a través de la malaltia de Alzheimer entre les dues parts, la seva senyora també va morir, com el pare d’en Ramon Gener, d’aquesta malaltia.

Una noia adolescent, ens explica que ha vingut a l’acte, per què el seu pare la va obligar a llegir el llibre, i que ha descobert en la figura d’en Ramon Gener, a una persona que té una gran personalitat i que li encanta com s’expressa i la passió de com ho fa. Un moment de ‘pell de gallina’.

També escoltem el relat que fa una altra senyora assistent a la presentació, infermera de professió. Considera que la música, en moltes ocasions és el millor medicament per a persones que pateixen l’Alzheimer, per què es troba amb pacients que no tenen ja cap record, però dins de la foscor, tenen un punt de llum tot recordant cançons o melodies del seu passat, i d’aquesta manera, se senten alliberats de la malaltia i obtenen pau interior.

Els minuts passen, alertats pels organitzadors que no ens podem passar de l’hora prevista, en Ramon Gener s’acomiada. Agraeix a tots l’assistència i que en guardarà un bon record, en especial per les tres persones que han intervingut en la presentació. Fi de l’acte. Si en començar, no estava gens nerviós, ara ja respiro amb més tranquil·litat, tot ha sortit bé.

Un experiència més viscuda, a través del que ens dona la literatura, la cultura.

Josep Maria Solé – Vols llegir? (Ràdio Nova/Ràdio Igualada) – vosllegir.cat

En agraïment especial a Anna Carretero (Ateneu Igualadí) i Isabel Casas (Llegim? Llibreria), per convidar-me per presentar l’acte.  A Roser Sebastià (Ara LLibres), per la gestió de producció i comunicació, i a en Ramon Gener, per acceptar ser entrevistat a la ràdio i per la presentació del seu llibre a Igualada.

RAMON GENER - PRESENTACIÓ 3