VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -423-

‘VIATGE AL MÓN DELS TIONS’ de Ton Lloret i Martí Garrancho (Max Palmerius i Frederic Inche) (Cossetània Edicions, 2016)

Max Palmerius i Frederich Inche, dos reputats científics, un bon dia van descobrir un dels personatges més curiosos de la tradició catalana: el Tió. Cada any, pels volts de Nadal, milers de llars catalanes reben la visita d’aquest ésser entranyable.Res es més entranyable que rebre el Tió a casa!!

Curiosament, durant segles, ningú no ha trobat estrany que un simple tronc de fusta s’alimenti de fruita i de galetes per acabar cagant llaminadures, torrons i obsequis per a petits i grans. Però, beta quí, que en Max Palmerius i Frederich Inche, sí que els va picar l’instint científic, i van voler anar més enllà per descobrir qui, que i com és el Tió.

I van començar a fer-se tot un seguit de preguntes: d’on caram surt aquesta tradició? Quins tipus de tions hi ha? Com s’ho fa aquest ésser màgic per convertir el menjar en joguines? Quines atencions necessita?

Els artífexs d’aquesta imaginària recreació són els reputats científics Max Palmerius i Frederich Inche, membres del CET, Centre d’Estudios Tionils. Un centre que a hores d’ara és manté en secret la seva ubicació. Una estratègia ben clara dels seus dos responsables de no mantenir cap tipus de relació social amb l’exterior.  Per aquest motiu varen escollir a dos persones que s’han fet càrrec de la divulgació dels seus treballs d’investigació envers a l’univers dels tions. Són en aquest cas, Ton Lloret, conservador del Museu Molí Paperer de Capellades i en Martí Garrancho, dibuixant i professor de dibuix creatiu.

PRIMERS DOS MANUALS PER SER UN EXPERT EN TIONS

MARTI GARRANCHO“El Tió, aprèn a cuidar-lo” (Cossetània Edicions, 2015). Aquest és el títol del primer manual que els igualadins Ton Lloret i Martí Garrancho van publicar el novembre del 2015, on expliquen la història dels tions. El llibre, dirigit al públic infantil, té com a protagonistes dos científics, Max Palmerius i Frederich Inche, que es dediquen a estudiar d’on provenen i quines espècies de tions hi ha.

L’objectiu és que els nens que llegeixin el llibre es converteixin en uns autèntics cuidadors de tions. A l’hora de fer els dibuixos, l’il•lustrador Martí Garrancho ha buscat inspiració per aconseguir dibuixar les diverses espècies de tions que explica el llibre.

portada-volum-2-tions002I arrel de l’èxit d’aquest primer volum o manual, aquest mes d’octubre del 2016, i de cara a les properes festes nadalenques, surt publicat un segon manual titulat ‘Viatge al món dels tions’ (Cossetània Edicions, 2016). En aquest segon volum, els seus autors ens descobreixen, per exemple, on viuen els tions, com són els seus poblats, els nius, el seu nucli familiar, els principals perills a que poden estar sotmesos els tions i un diccionari tionil.

Ambdós manuals incloent en la part final dos diplomes facilitats pel CET, Centre d’Estudis Tionils, que un cop emplenats, certifiquen al lector que ha assolit tots els coneixements i actitud necessaris per esdevenir un bon cuidador i expert en tions. 

ELS AUTORS

Ton Lloret Ortínez  (Igualada, 1983) és Conservador del Museu Molí Paperer de Capellades i Martí Garrancho Rico (Igualada, 1965) és dibuixant i professor de dibuix creatiu.

TON LLORET I MARTÍ GARRANCHO, ENTREVISTATS AL ‘VOLS LLEGIR?’

Els autors d’aquest dos manuals per convertir-se en bon cuidador i excel.lent expert en tions, seran entrevistat en la propera edició del programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’, que emet conjuntament Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada, la setmana del 12 al 18 de desembre.

UN REGAL PEL ‘VOLS LLEGIR?’

Martí Garrancho, encarregat de la part gràfica amb els seus dibuixos d’aquest dos llibres dedicats a l’univers dels tions, ens ha regalat un ‘tió’ dibuixat durant la gravació de l’entrevista que ha tingut lloc als estudis de Ràdio Nova de Vilanova del Camí.

marti-garrancho-tio-regal-dibuix

PRESENTACIÓ A IGUALADA

El dissabte 3 de desembre va tenir al centre comercial Abacus d’Igualada, l’acte de presentació del segon llibre  de la col.lecció ‘Viatge al món dels tions’ (Cossetània, 2016), amb la presència dels dos autors, Ton Lloret i Martí Garrancho, que davant d’un nombrós públic infantil, van explicar molts detalls sobre el nou manual, i  tot seguit van poder participar en un taller de dibuix. Us oferim  una selecció fotogràfica d’aquest acte de presentació:

 

  

Font/enllaç: Cossetània Edicions / Ton LLoret i Martí Garrancho

Article/post 1539 – Vols llegir? – volsllegir.cat