VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -426-

‘PROCÉS ENVERINAT’ DE SALVADOR BALCELLS (Editorial Meteora, 2016)

Rés més lluny de la realitat, la novetat editorial que us presentem, pot semblar una retrat molt aproximatiu del moment que estem vivint. Podríem dir que ‘Procés enverinat’ (Editorial Meteora, 2016) es una barreja de política ficció amb novel.la negra. Qui sap si els esdeveniments que es desenvolupen en la trama argumental podrien escenificar el procés sobiranista que viu Catalunya, i en alguns moments toca molt d’aprop aquesta realitat.

L’artífex d’aquesta nova proposta de lectura és en Salvador Balcells, autor de les cinc novel.les fins ara publicades i protagonitzades pel sots-inspector del Mossos d’Esquadra, Emili Espinosa, ubicat a les comarques de Tarragona.

Recordem els títols de la saga ‘espinosa’ publicats fins el moment: ‘La taca negra’ (2007), ‘El vi fa sang’ (2010), ‘Dur de pair’ (2012), ‘Tempesta al Bàltic’ (2014) i ara ‘Procés enverinat’ (2016), totes elles publicades amb molt d’encert per l’Editorial Meteora. Amb un inici molt impactant, el fil argumental no decau en cap moment i t’atrapa sense deixar de llegir-la fins al seu punt i final. 

ARGUMENT

Un simpatitzant d’un moviment independentista és tirotejat per uns motoristes quan recull signatures en suport d’una DUI en una paradeta prop del mercat, en ple centre del Vendrell.

Quatre dirigents castellonencs d’Unión Democrática Popular, partit unionista de dretes, dinen en un restaurant de Tarragona. Un d’ells, Alfonso Adell, únic partidari de fer un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya, mor aquella mateixa tarda a causa de la ingestió, segons sembla, d’un bolet letal.

El sotsinspector Emili Espinosa es farà càrrec del cas d’enverinament, però ben aviat veurà que, quan hi ha política pel mig, tots els esquitxos taquen. Espinosa no s’hi ha volgut embolicar mai, en política, però, per més lluny que en vulguis estar, sovint acaba entrant per la porta de casa teva. I llavors el perill més gros no rau en la naturalesa del crim, sinó en la víctima triada.

L’AUTOR

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946), llibreter durant vint anys i vinculat posteriorment al món de la premsa en català i de la gestió cultural, és autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana, Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). En el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009) i Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013).

A Meteora ha publicat les novel·les, protagonitzades pel sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Emili Espinosa, La taca negra (2007), que amb el títol provisional de «Nines russes» va guanyar el Premi Joan Arús de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, El vi fa sang (2010), Dur de pair(2012) i Tempesta al Bàltic (2014). Amb Procés enverinat Salvador Balcells ens ofereix la cinquena entrega de la sèrie Espinosa, que tan bona acollida ha tingut entre el públic lector del gènere negre en català.

SALVADOR BALCELLS ENTREVISTAT AL ‘VOLS LLEGIR?’, A LA RÀDIO

L’autor d’aquesta novetat editorial, el cinquè volum de la trajectòria literària del personatge, el sots-inspector del Mossos Emili Espinosa, en Salvador Balcells ha estat entrevistat en el programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’ de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada, entrevista que es pot escoltar en aquest mateix article:

 

Font/enllaç: Editorial Meteora

Article/post 1556 – Vols llegir? – volsllegir.cat