VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -429-

Pagès Editors aprofitant la celebració del 5è Festival de Novel.la Negra Catalana, el Tiana Negra, que es celebrarà el cap de setma del 21 i 22 de gener, publica dues novetats editorials del gènere de la novel.la negra de dos autors del seu catàleg: Jordi de Manuel i Rafael Vallbona.

Del primer autor, en Jordi de Manuel, recupera un dels seus personatges més característics, l’Inspector Marc Sergiot, amb un conjunt de set relats breus que porten com a títol ‘Mans negres’. I pel que fa a Rafael Vallbona, publica ‘Tros’ amb la intenció de trencar esquemes del gènere de la novel.la negra.

‘MAN NEGRES’ DE JORDI DE MANUEL

Cobdícia, venjança, ira, luxúria, gelosia, fanatisme, defensa pròpia i malícia genuïna s’entortolliguen en aquesta teranyina teixida amb set relats breus que porten com a títol Mans negres, escrit per Jordi de Manuel i publicat per Pagès editors.

Amb les mans com a fil conductor, l’inspector Marc Sergiot apareix en cada conte: sigui amb un protagonisme manifest en la investigació, o només ensumant la ferum del crim. Mans negres són set narracions criminals que disseccionen les parts més fosques de la naturalesa humana.

Immers en cada un dels set relats que formen aquesta obra hi ha, literalment, el títol d’una obra de Manuel de Pedrolo. “El joc era meu –explica Jordi de Manuel–, privat, però com que hi és em sembla pertinent fer-ho saber”. Aquesta és la guia dels capítols del llibre, els títols de les obres de Pedrolo i la pàgina on apareixen:

  • Cop de ma: Joc brut (1965), a la pàgina 25
  • Jocs de mans: L’inspecgtor fa tard (1953), a la pàgina 39
  • A mà armada: Avui es parla de mi (1953), a la pàgina 62
  • Mans a l’obra: La mà contra l’horitzó (1967), a la pàgina 82
  • Mà de ferro: Aquesta matinada i potser per sempre (1976), a la pàgina 106
  • Una mà de pintura: Milions d’ampolles buides (1968), a la pàgina la pàgina 117
  • Mans brutes: Es vessa una sang fàcil (1952), a la pàgina 127

L’AUTOR

Jordi de Manuel (Barcelona, 1962) és doctor en biologia i professor. Ha publicat reculls de contes i relats, així com diverses novel·les per a adults, infants i joves. Altres obres de la Saga de Marc Sergiot són L’olor de la pluja (2006), El raptor de gnoms (2007) i Mans lliures (2009, Premi Ictineu 2010) i La mort del corredor de fons (2013).

‘TROS’ DE RAFAEL VALLBONA

A ‘Tros’, Rafael Vallbona (Pagès editors) ens proposa el repte de deixar-nos emportar per una novel·la negra que trenca els esquemes del gènere.

El text, que ha estat reconegut amb el XXVè Premi Ferran Canyameres de Novel.la 2016, es troba a mig camí entre Cormac McCarthy, A sang freda i els westerns de John Ford. En paraules de l’autor: “La trama, les descripcions de l’espai i el temps (una sola nit que acaba essent tota una vida) situen els personatges enfront de la seva pròpia condició humana. I aquesta és innoble i grisa com tota condició humana”.

L’ARGUMENT

La terra humanitza, el contacte amb la gent embruteix. No hi ha res que decanti la balança en favor de les persones, creu en Joan, un vell xaruc, vidu i malcarat. El Pepe ha tornat al poble pel seu pare, vell i sol en morir-se la mare. Però també per amagar-se del seu fracàs a ciutat i d’algú que el busca perquè li torni el que és seu. I Alcastrer, un no lloc en mig del secà, quatre cases i un centenar d’ànimes sense inquietuds, un poble d’on no es pot ni fugir, no és el millor indret per a una vida rica i plena. I a més hi ha els robatoris, i les patrulles que fan els pagesos a les nits per vigilar les finques. I la boira glaçada que cobreix el país com una flassada que asfixia: massa ànsia per a tan poques sortides. I ni en Joan ni el Pepe no han acomplert mai cap dels seus anhels. Per això topen.

L’AUTOR

Rafael Vallbona (Gràcia 1960). Escriptor i periodista. És autor de més de cinquanta llibres de tota mena. Ha cultivat la ficció, l’assaig, la poesia i els llibres de viatge i alguns dels seus títols han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d’altres. Ha publicat les novel·les negres El tant per cent (2014) i Dits enganxosos (2016).

Font/enllaç: Pagès Editors / Elisabet Parra Comunicació

Article/post 1565 – Vols llegir? – volsllegir.cat