VLLG? / ACTUALITAT / PREMI RAMON LLULL 2017

L’escriptora i periodista Pilar Rahola ha guanyat el 37è premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la ‘Rosa de Cendra’, un llibre ambientat en la Barcelona de la Setmana Tràgica. Amb aquesta obra literària, Rahola reprèn la història de la família protagonista del seu darrer llibre, ‘Mariona’, a principis del segle XX. El Premi Ramon Llull és el guardó més reconegut de les lletres catalanes i està dotat amb 60.000 euros.

La nova guanyadora del Premi Ramon Llull ha fet un ‘petit homenatge’ a la Barcelona de la Rosa de Foc, un temps convuls que a la novel·la culmina amb els fets de la Setmana Tràgica, i que la família de l’àvia Mariona viu ‘amb les contradiccions brutals’ de l’època. Pilar Rahola ha senyalat el seu interès en continuar relatant aquest temps a través de la mirada ‘de la gent normal’, de personatges petits que creixen ‘devorats per l’èpica del moment’.

‘Rosa de Cendra’ suposa el retorn de Rahola a l’editorial Planeta després d’una fructífera etapa a RBA-La Magrana, on havia aconseguit consolidar-se com a autora de no-ficció d’una gran popularitat -gràcies a títols com ‘La màscara del rei Artur’ (2010) i ‘La República Islàmica d’Espanya ‘(2011)- i havia tornat a la ficció amb ‘El carrer de l’Embut’ (2013) i ‘Mariona’ (2014). Anteriorment havia provat sort en dues ocasions: primer amb l’evocadora ‘Aquell estiu color de vent’ (Pòrtic, 1983) i, més endavant, amb l’eròtica ‘Els amants de la Tània’ (Columna, 2002), poc després de la dissolució del Partit per la Independència, que havia fundat amb Àngel Colom quan tots dos van abandonar Esquerra Republicana de Catalunya.

Actualment, Rahola escriu una columna diària a La Vanguardia, col·labora a 8TV i RAC1 i és conferenciant.

Font/enllaç: Premi Ramon Llull

Article/post 1576 – Vols llegir? – volsllegir.cat