VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -431-

‘EL RETORN DELS BASSAT’ DE VICENÇ VILLATORO

‘El retorn dels Bassat’ (2017), llibre publicat en català per l’editorial La Magrana i en castellà per RBA. En la vida de Lluís Bassat, un dels publicistes més important del món, conflueixen dues famílies errants, i molts viatges a través dels segles. Els Bassat, sefardites, després d’haver de marxar d’Espanya al segle XIV, recorren durant els segles XIX i el XX: Bulgària, Turquia, Àustria, Alemanya i França, abans de tornar a Espanya. Els Coen, jueus romaniotes establerts a l’illa grega de Corfú, també han d’emigrar durant el XIX i el XX a Itàlia i França, abans que un dels seus membres arribi a la Barcelona de l’any 1905.

Vicenç Villatoro, de la mà de Lluís Bassat, indaga en aquest periple extraordinari del retorn a Sefarad, i ens transporta a un món ja desaparegut, trenat per tots els confins de la Mediterrània.

Cosint narració, testimoni i reflexió literària, ‘El retorn dels Bassat’ és també un fil que ressegueix l’esplendor i la tragèdia dels jueus del vell continent. I, al capdavall, la història de la mateixa Europa.

 

L’AUTOR

Vicenç Villatoro i Lamolla (Terrassa, 1957), és escriptor i periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació. Com a periodista ha treballat al Diari de Terrassa, El Correo Catalán, Avui i TV3. A El Correo Catalán va ser cap de la secció de cultura i espectacles. Va ser director de l’AVUI entre 1993 i 1996. Ha estat cap de la secció de cultura de TV3, director i presentador dels programes “Trossos” i “Crònica 3”, presentador del programa Millenium. Ha estat també el presentador del programa “De llibres” al Canal 33. Entre 2002 i 2004 ha estat director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

Com a articulista, ha col.laborat en diversos mitjans, entre ells l’AVUI, El Periódico, El País, Com Ràdio, Rac1, etcètera. Actualment publica un article diari a l’Ara i participa a les tertúlies de TV3 i Catalunya Ràdio. Publica articles també periòdicament a El Temps i la revista de Catalunya.

Ha estat professor de Gèneres d’Opinió a la Facultat de Ciències de la Informació de l’UAB.

Com a escriptor ha publicat una dotzena de novel.les, entre elles “Evangeli gris”. “Memòria del traidor”, “La claror de juliol”, “Hotel Europa” i “La ciutat del fum”. Ha obtingut els principals premis de la literatura catalana: Sant Jordi, Sant Joan, Ciutat de Barcelona, Ciutat de Palma, Prudenci Bertrana, Documenta, Carlemany. Algunes de les seves obres han estat traduïdes al castellà, el francès, l’alemany i l’italià.

Ha publicat llibres memorialístics –“L’ofici de mirar”, “De part del pare”- , de poesia i de divulgació i d’assaig polític.

Les seva darrera obra “Un home que se’n va”, a partir de la biografia del seu avi, Vicente Villatoro Porcel. Anteriorment, “Moon River”, novel·la; “Llibre d’actes”, dietari; “Sense invitació”, poesia, i “Amb Déu o sense” (amb Francesc Torralba), assaig. Acaba de publicar “Un home que se’n va”, una narració de no ficció sobre la història del seu avi i la seva emigració a Catalunya els anys cinquanta.

És autor de lletres de cançons –“Fugida”, amb Ramon Muntaner- i coautor de diversos guions cinematogràfics: “La teranyina”, “Havanera”, etcètera.

 

Actualment és Director del Centre de Cultura Contempotània de Barcelona (CCCB) des de novembre del 2014, director de la Fundació Ramon Llull des del 2010.
Membre del Consell d’Administració d’Informació i Comunicació de Barcelona des del 2008 i Membre del Consell Editorial d’Edicions 62.

Font/enllaç: Editorial La Magrana /  Biblioteca Central Igualada / LLibreria Aqualata / Vicenç Villatoro (web personal)

Article/post 1580 – Vols llegir? – volsllegir.cat