Narrativa

‘Argelagues’ de Gemma Ruiz, la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -437-

‘ARGELAGUES’ de Gemma Ruiz

La periodista Gemma Ruiz, coneguda per la seva tasca com a periodista cultural a TV3, fa el seu debut com a escriptora amb ‘Argelagues’ (Proa, 2016), per explicar-nos la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà.

Aquesta obra li ha representat a Gemma Ruiz prop de set anys de feina en la seva escriptura. L’autora ha realitzat un excel.lent treball de camp en la recuperació de paraules antigues, lluny del català normatiu, però que era el llenguatge emprat a pagès. A més, Gemma Ruiz ha volgut amb aquesta narració reviure la història de les dones de la seva família. Unes dones que van néixer a pagès i que posteriorment van fer el pas per anar a viure en una gran ciutat.

LLIBRE RECOMANAT PER LA LLIBRETERA IGUALADINA, ISABEL CASAS

Novetat editorial recomanada per la llibretera igualadina Isabel Casas (Llegim? Llibreria), ens explica en la seva recent intervenció en el radiofònic ‘Vols llegir?’, s’ha sentit molt sorpresa per la lectura d’aquestes ‘Argelagues’, una novel.la que des del seu punt ‘enganxa moltíssim’, a més que considera que és un llibre que flueix molt ràpidament en la seva lectura. Una lectura que l’ha captivat e manera molt efectiva.

Isabel Casas va anunciar-nos, durant la seva secció de recomanacions de lectura en el programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’ que emet conjuntament Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada, que el proper 14 de març, el llibre serà presentat a Igualada, amb la presència de la pròpia autora, Gemma Ruiz.

QUÈ ÉS UNA ARGELAGA?

És tracte d’un arbust papilionaci molt espinós, de fulles simples i petites flors grogues agrupades en ramells. Creix en llocs secs, pedregosos i assolellats. L’argelaga s’assembla a la ginesta però és molt més petita i punxa molt. Les argelagues és el nom que va triar la periodista i ara escriptora debutant, Gemma Ruiz, un arbust molt present en la zona de pagès on conviuen inicialment les protagonistes de la seva obra, i segons va comentar-li a Isabel Casas en confirmar la presentació prevista del llibre per aquest proper de març, que Gemma Ruiz esta contenta de venir a l’Anoia a presentar el llibre, per què aquesta també és terra d’argelagues.

L’ARGUMENT

L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.

PODCAST AMB L’ENTREVISTA A GEMMA RUIZ

La periodista i redactora de Cultura de TV3, Gemma Ruiz, debutant com a escriptora amb la seva primera novel.la, va ser entrevistada en el programa d’actualitat literària, el ‘Vols llegir?’, que s’emet conjuntament per les emissores de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada. En aquest mateix article hi ha la possibilitat d’escoltar-la:

Font/enllaç: Proa (Grup 62)

Article/post 1588 – Vols llegir? – volsllegir.cat

1 Comment

  1. Eulàlia

    Bemvolguda Gemma, per Sant Jordi vaig tenir l’encert de comprar el teu llibre. Vull dir-te que he gaudit moltíssim amb la seva lectura. Felicitats!!

    Eulàlia Novell

Leave a Reply

Theme by Anders Norén