VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -436-

En aquest article uns proposem una miscel.lània de lectures de diferents gèneres. Per un costat, tenir cura de la nostra salut amb ‘La dieta dels colors’ de la Dra. Montse Folch (Rosa dels vents, 2017), i per l’altra com viure la paternitat amb despreocupació, amb ‘Parir amb humor’ (La Campana, 2017) del periodista Carles Capdevila, aquestes dues novetats editorials ubicades entre els 10 llibres més llegits en el rànquing de la no ficció en català, i per últim, afegim una novetat de temàtica social, ‘El cas dels Maristes’ (Ara Llibres, 2017), la crònica de la investigació a càrrec del periodista de successos d’El Periódico de Catalunya i professor associat de periodisme a Blanquerna, Guillem Sánchez, sobre l’escàndol de pederàstia en escoles religioses més importants d’Espanya.

‘LA DIETA DELS COLORS’ de la Dra Montse Folch

Salut, bellesa, comoditat, sentir-nos millor amb el nostre cos, rejovenits i més àgils. Aquests són els principals objectius que ens fixem quan comencem una dieta i, tot i que són raons suficients per menjar de manera saludable durant la resta de la nostra vida, la realitat és que, en general, arraconem i recuperem els vells costums.

Als obstacles quotidians (poc temps per comprar i cuinar, àpats fora de casa, de compromís, etc.), s’hi afegeixen dietes que, sovint, exigeixen un alt nivell de sacrifici i són tan restrictives que ens fan abandonar ben ràpid.

‘La dieta dels colors’ (Rosa dels vents, 2017) és senzilla i variada, perquè una de les seves màximes és fer sempre del menjar un acte plaent i no pas convertir-lo en una mena de tràngol, cosa que augmentaria considerablement les nostres possibilitats de fallida.

El menú de la nostra dieta es divideix en quatre colors: vermell per a les proteïnes, vegetals i animals; verd per als vegetals; groc per al sucre i els hidrats de carboni i marró per als greixos. A banda, en el blau s’hi inclouen els líquids i condiments.

Les dones seguiran la pauta 3 + 3 + 3 (tres aliments del grup vermell, tres del groc i tres del marró) i els homes la 4 + 4 + 4 (quatre aliments de cada grup). I ara la bona notícia: el grup verd és de consum lliure en quantitats i racions per a tots.

LA SEVA AUTORA

Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia i màster en Nutrició Comunitària per la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Fa més de vint anys que es dedica al tractament de l’obesitat, el sobrepès i els trastorns alimentaris. Des de 1996 és membre associat del cos facultatiu del Centre Mèdic Teknon-Grupo Quirónsalud de Barcelona. Ha impartit diversos cursos de nutrició i dietètica i ha participat en múltiples congressos sobre nutrició i medicina i cirurgia estètica,tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.
És sòcia numerària de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) i membre de la Societat Catalana de Gastronomia i Nutrició.
Col·labora en diversos mitjans de comunicació com ara TVE, Antena 3, Tele5 i TV3, entre altres. Ha publicat més de 14 llibres, entre els quals destaquen: El mètode de la Dra. Folch, Zumoterapia para tu salud, L’enzim mediterrani i Els dos costats de la bàscula.
‘PARIR AMB HUMOR’ de Carles Capdevila
L’argument d’aquesta història és únic i universal alhora: ella i ell s’ho pensen, ella i ell ho fan, ella i ell esperen, ella i ell es desesperen, ella té la Criatura (ell s’ho mira) i la Criatura capgira la vida d’ella i d’ell.
A més dels protagonistes, l’escriptor fa entrar en escena uns actors secundaris dibuixats amb un humor esplèndid: «Actors veterans com els pares i sogres, convidats a lluir-se en el paper d’avis. Extres de luxe com el ginecòleg o el pediatre. I figurants com els veïns, el farmacèutic, els altres pares o els amics-sense-fills-ni-ganes, que completen la companyia artística liderada per la Criatura».
En aquestes pàgines de ‘Parir amb humor’ (La Campana, 2017), el reconegut periodista Carles Capdevila acredita no tan sols una penetrant i divertida capacitat d’observació, sinó també una admirable aptitud per convertir una sèrie de situacions viscudes –de prop o de lluny– per pràcticament tothom en una creació literària de suggestiva qualitat.
EL SEU AUTOR
Carles Capdevila i Plandiura (els Hostalets de Balenyà, 1965) és llicenciat en filosofia i periodista. L’ any 2010 va fundar el diari ARA, que va dirigir fins al 2015. Ha sigut professor de comunicació a la Universitat de Barcelona i a Blanquerna. Ha obtingut el Premi Nacional de Comunicació, el Ciutat de Barcelona i el premi Marta Mata, tots tres per la seva tasca periodística defensant l’educació.
Té una àmplia experiència a la ràdio: ha dirigit i presentat programes com «Eduqueu les Criatures» (Premi Radio Associació 2010 al millor programa de ràdio de Catalunya) i «Alguna Pregunta Més?». Va ser el creador i primer director de l’«APM?» per a la televisió, on també ha presentat el programa «Qui els va parir» i ha estat guionista de diversos espais.
És autor dels llibres Educar millor (2015), Entendre el món (2015), Nova York a la catalana (1996) i Jo vull ser famós (2002). Ha escrit també els contes de la col·lecció Una mirada al món, protagonitzats per les Tres Bessones.
‘EL CAS DELS MARISTES’ de Guillem Sánchez
Crònica de la investigació periodística de l’escàndol de pederàstia en escoles religioses més important d’Espanya.Amb cada nou testimoni, amb cada nova denúncia, amb cada nou adult que s’atrevia a revelar el seu secret d’infància i acusar un dels seus professors, la dimensió del cas Maristes sobrepassava qualsevol precedent.
L’autor, i els seus companys d’El Periódico de Catalunya, es van veure involucrats en un entramat de pederàstia silenciada, que es va destapar gràcies a un pare que va aixecar la veu i va furgar en els indicis delictius d’un dels professors, i que va acabar amb dotze docents denunciats per alumnes escolaritzats durant les dècades de 1970, 1980, 1990 i 2000. Una realitat esfereïdora, una potent reflexió sobre l’ofici i els límits del periodisme.
EL SEU AUTOR
Guillem Sánchez, (Cassà de la Selva, 1981) és periodista de successos d’El Periódico de Catalunya i professor associat de periodisme a Blanquerna. Ha exercit durant quatre anys de consultor a la Universitat Oberta de Catalunya. És doctor en periodisme per la Universitat Ramon Llull.
Font/enllaç: Rosa dels vents / La Campana / Ara Llibres
Article/post 1587 – Vols llegir? – volsllegir.cat