EL MUSSOL D’AQUALATA de Ricard M. Aldea
‘PLAÇA DEL REI?’

Ja que per aquí no som gens monàrquics, jo anava a proposar públicament canviar de nom aquesta plaça. ¿Quin sentit té que tinguem una plaça del Rei si al rei no el volem veure ni en pintura?, em preguntava.

Però vet aquí que avui hi he estat i me l’he mirada ben mirada per tal de trobar-li l’angle que m’agradava més fotografiar per il·lustrar la petició que pensava fer a través de les xarxes socials i, gràcies a la meva detinguda observació, he descobert que a dalt de la columna hi ha un rei Neptú.

Aleshores he pensat que valia més documentar-se sobre l’origen del nom, abans de llençar al món la meva proposta. I m’he informat i he sabut que a la plaça se li diu del rei pel rei Neptú que, brandant el seu trident, corona la font de vuit brolladors que hi ha al mig. I m’he quedat amb un pam de nas, sense poder fer la proposta.

És clar que ara molts em direu que ja ho sabíeu. Si sou d’aquí, no ho posaré en dubte, per si de cas, però estic segur que molts d’altres tampoc no ho sabien, com jo, que no he nascut aquí. Però, en qualsevol cas, nascuts o nouvinguts, a continuació us deixo un resum d’allò que he esbrinat, perquè penso que sempre és interessant conèixer històries de la teva ciutat.

La de Neptú és una de les quatre fonts públiques que es van projectar com a culminació de la portada d’aigües a la ciutat des de l’Espelt, a través de l’aqüeducte. Va ser inaugurada l’11 de juny de 1832. L’escultura és del mataroní Damià Campeny. El 1970 l’ajuntament va reconstruir el monument.

Al fons es veu l’edifici de la “Teneria“, seu de l’Escola Superior Industrial d’Adoberia durant prop de 60 anys, fins que recentment ha sigut traslladada al campus del Pla de la Massa. Abans, però, fins al segle XIX, en aquest solar hi havia hagut l’hospital del municipi.

L’edifici espera ara ser rehabilitat per a acollir l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes. Les obres han de començar enguany amb un pressupost de 3,3 milions d’euros i es preveu que durin 18 mesos.

Text i imatge: @ricardaldea

El Mussol d’Aqualata us saluda des del -volsllegir.cat- i us ofereix el seu univers, un món de ficcions, pensaments i reflexions que el seu creador, Ricard M. Aldea, comparteix amb vosaltres des del seu blog (ricardaldea.cat). El mussol viu a Aqualata, però també es mou en un espai de límits imprecisos que anomena genèricament El bosc, on guarda tot allò que no té a veure ni amb la ciutat ni amb els seus Udols.

Article/post 1591 – Vols llegir? – volsllegir.cat