VLLG? / ACTUALITAT 

Pilar Rahola no deixa a ningú indiferent, i literàriament tampoc. El fet que hagi estat guardonada amb el prestigiós Premi Ramon Llull de Novel.la, ha despertat l’interès del lector per apropar-se a la història que argumenta amb el llibre guanyador, ‘Rosa de cendra’, amb els camins de tres personatges a l’escenari de la Barcelona de la Setmana Tràgica. Per aquest motiu, aquest volum publicat per Columna s’ha situat en temps rècord en el número 1 de vendes de la ficció en català.

En aquesta mateixa categoria destaquem el segon lloc pel relat de cinc amics que fan un viatge a París que els marcarà per sempre. En síntesi, aquest es l’argument de la nova novel.la publicada aquest passat mes de febrer, de la periodista i escriptora Sílvia Soler amb ‘Els vells amics’ (Columna). En tercer lloc, ‘La senyora Stendhal’ de Rafel Nadal, que fa pocs dies ocupava el número 1 de vendes, i que ara ha deixat pas a la novel.la de Pilar Rahola. Finalment, fem l’observació que en el sisè lloc de la ficció en català, l’ocupa la novel.la de la debutant, la periodista de TV3 Gemma Ruiz, titulada ‘Argelagues’ (Proa), que aquesta setmana serà presentada per la pròpia autora davant els lectors igualadins.

A la no-ficció en català, en el número 1 d’aquesta categoria s’hi troba ‘El tsunami’ de Joan B. Culla, publicat per Pòrtic, on ens explica com ha canviat el mapa polític català, ara sense majories absolutes. En segon lloc, i després de l’èxit de vendes de ‘Sucs verds’ i ‘Superfoods’, la dietista i nutricionista Carla Zaplana ha publicat a través de l’editorial Cossetània, ‘Batuts verds’, i que ha despertat el mateix interès dels lectors que el fan situar en segona posició en només  dues setmanes de la seva publicació. Un receptari que inclou trenta receptes de ‘smoothies’ a base de fruites i vegetals frescos.

A la categoria de ficció en castellà, en primer lloc, ‘El monarca de las sombras’ de Javier Cercas, amb la història d’un alferes falangista mort en la batalla de l’Ebre. Publica Mondadori. En segon lloc, la novel.la romàntica de l’autora Elisabet Benavent titulada ‘La magia de ser Sofía’, publicada per Suma de letras. I en tercera posició, i ja porta 24 setmanes entre els 10 primers, ‘Patria’ de Fernando Aramburu (Tusquests), amb el relat de dues famílies basques que veuen minada la seva relació per la violència.

Finalment, a la no-ficció en castellà, ‘El siglo de la revolución’ de Josep Fontana, ocupa el primer lloc. En síntesi, aquest llibre publicat per Crítica, ens presenta des del 1914 fins avui, les revolucions que han agitat el món. Número dos de vendes amb ’50 palos…, y sigo soñando’ del músic i cantant Pau Donés, on el seu autor després de superar un càncer, ens ofereix un repàs a la seva trajectòria personal i professional. I en tercer lloc, un llibre rècord d’estada de setmanes en aquesta categoria, entre els deu primers: 49 setmanes! Es tracta de ‘La magia del orden’ de l’autora japonesa Marie Kondo, que publica Aguilar, que ens explica com posar ordre i racionalitat a la pròpia llar.

Les dades d’aquest article han estat extretes del suplement ‘Cultura/s’ de La Vanguardia, publicat en la seva edició del dissabte 11 de març.

Article/post 1596 – Vols llegir? – volsllegir.cat