VLLG? / ELS MÉS VENUTS

Dues noves incorporacions en les primeres posicions, els números 1, del rànquing de vendes, respecte al darrer repàs que es varem fer d’aquest seguiment sobre els llibres més venuts a les principals llibreries del país. Els ja omnipresents, Pilar Rahola i Javier Cercas, s’incorporen la dietista i nutricionista Carla Zaplana i el músic i cantant Pau Donés. 

D’aquesta manera, en la ficció en català i des de fa dues setmanes, Pilar Rahola encapçala aquesta categoria amb el seu recent guardonat llibre amb el premi Ramon Llull, ‘Rosa de Cendra’ (Columna, 2017), amb les aventures de tres personatges a la Barcelona de la Setmana Tràgica.

A la la no-ficció en català, la dietista i nutricionista catanala i resident als Estats Units, Carla Zaplana, arriba a ser de nou número de vendes amb el seu tercer llibre, ‘Batuts Verds’ (Cossetània, 2017), trenta receptes ‘smoothies’ a base de fruites i vegetals frescos.

En la categoria de ficció en castellà, Javier Cercas, està situat en el número 1 amb ‘El monarca de las sombras’, que publica l’editorial Mondadori, amb la història d’un alferes falangista mort en la batalla de l’Ebre.

I pel que fa la no-ficció en castellà, ’50 palos…, y siguo soñando’ del músic i cantant Pau Donés, que li ha publicat Planeta, on l’autor i després de superar un càncer encara present, ens ofereix les seves agitades memòries.

‘ROSA DE CENDRA’ DE PILAR RAHOLA (Premi Ramon Llull 2016)

L’Albert Corner i Espiga fa temps que va deixar enrere la guerra de Cuba. L’àvia Mariona li havia demanat que tornés viu i va complir la promesa.

Però ja mai més no seria aquell soldat de lleva rebregat per la pobresa i la dissort, sinó un home nou, un supervivent. I amb l’instint de la supervivència va aconseguir acumular una fortuna, relacionar-se amb l’alta burgesia catalana i formar una família altiva i benestant. Són moments efervescents i les guspires comencen a saltar.

La Lliga Regionalista guanya les eleccions del 1901 sota el lideratge de Cambó i Prat de la Riba. Els monàrquics i els lerrouxistes s’organitzen i l’estat activa la reacció. Catalunya viu moments de pors i d’incerteses, però també de grans il·lusions i esperances. I la família de l’Albert viu les violentes contradiccions d’una època convulsa que desemboca en la Setmana Tràgica del 1909.

‘BATUTS VERDS’ DE CARLA ZAPLANA

Després dels dos volums que han representat un èxit de vendes amb ‘Sucs verds’ (2015), i ‘Superfoods’ (2016), de la diestista-nutricionista Carla Zaplana i publicats ambdós per l’editorial Cossetània, aquest mes de febrer del 2017 surt a la venda un tercer llibre que ens introdueix en el món dels ‘Batuts verds (smoothies)’, amb trenta delicioses receptes.

Un nou receptari d’alimentació saludable que va més enllà amb noves elaboracions de sucs verds, de llets vegetals i de receptes elaborades amb la polpa dels sucs. Carla Zaplana continua aprofundint en els aliments i les begudes que t’ajuden a netejar l’organisme i que nodreixen cada una de les teves cèl·lules: les fruites i els vegetals frescos.

Un total de més de cinquanta receptes que t’ompliran d’energia i que et faran sentir net, per dins i per fora. A més, el llibre inclou un pla detox de 3 dies.

‘EL MONARCA DE LAS SOMBRAS’ DE JAVIER CERCAS

Aquest nou llibre de Javier Cercas narra la recerca del rastre perdut d’un noi gairebé anònim que va lluitar per una causa injusta i va morir en el costat equivocat de la història. Es deia Manuel Mena i el 1936, en esclatar la guerra civil, es va incorporar a l’exèrcit de Franco; dos anys després va morir combatent a la batalla de l’Ebre, i durant dècades es va convertir en l’heroi oficial de la seva família. Era oncle avi de Javier Cercas, qui sempre es va negar a indagar en la seva història, fins que es va sentir obligat a fer-ho.

El resultat d’aquesta indagació és una novel·la excepcional, pletòrica d’acció, d’humor i d’emoció, que ens enfronta a alguns dels temes essencials de la narrativa de Cercas: la natura radiant, polièdrica i misteriosa de l’heroisme, la tossuda pervivència dels morts i la dificultat de fer-se càrrec del passat més incòmode.

Exploració alhora local i universal, personal i col·lectiva, novel·la bel·licosament antibel·licista, ‘El monarca de las sombras’ dóna un pas més enllà inesperada i enlluernador a la pregunta sobre l’herència de la guerra que Cercas va obrir anys enrere amb ‘Soldados de Salaminas’ .

’50 PALOS…, Y SIGO SOÑANDO’ DE PAU DONÉS

Superat el càncer però amb la seva presència sempre amenaçant, Pau Donés s’ha proposat donar compte d’una vida intensa, plena de grans èxits i de sonors fracassos

Aquest llibre del músic i cantant, líder de la formació musical ‘Jarabe de Palo,  no és una biografia, ‘…perquè les biografies fan olor de mort’, diu Pau Donés.
Així que si hi ha cap manera d’entendre aquest llibre és com una reflexió, una xerrada amistosa que s’allarga fins a la matinada i en què Pau dóna compte dels seus millors moments, però també dels pitjors.
Del suïcidi d’una mare, del fracàs amorós, d’una carrera amb alts i baixos que quan de sobte repunta queda interrompuda per un diagnòstic atroç, càncer de còlon. Però no és aquest lloc per laments ni per a la malenconia. Perquè aquest és un llibre optimista, com la música de Jarabe de Palo, com la filosofia que regeix la vida de Pau. Aquest és un llibre tendre, honest, divertit i àcid, fins i tot. I emotiu.
Una resposta a totes les preguntes que tants periodistes mai li van fer o que si li van fer no va voler respondre i que ara, davant la perspectiva d’una nova vida, s’ha proposat escriure.
Font/enllaç:
Rànquing extret del suplement ‘Cultural/s’ de La Vanguardia ed. 18.03.207
Columna (Grup 62) / Cossetània Edicions / Editorial Mondadori / Planeta
Article/post 1602 – Vols llegir? – volsllegir.cat