VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -443-

‘EL MONARCA DE LAS SOMBRAS’ de Javier Cercas

Aquest nou llibre de Javier Cercas, ‘El monarca de las sombras’ (Mondadori, 2017) narra la recerca del rastre perdut d’un noi gairebé anònim que va lluitar per una causa injusta i va morir en el costat equivocat de la història. Es deia Manuel Mena i el 1936, en esclatar la guerra civil, es va incorporar a l’exèrcit de Franco; dos anys després va morir combatent a la batalla de l’Ebre, i durant dècades es va convertir en l’heroi oficial de la seva família. Era oncle avi de Javier Cercas, qui sempre es va negar a indagar en la seva història, fins que es va sentir obligat a fer-ho.

El resultat d’aquesta indagació és una novel·la excepcional, pletòrica d’acció, d’humor i d’emoció, que ens enfronta a alguns dels temes essencials de la narrativa de Cercas: la natura radiant, polièdrica i misteriosa de l’heroisme, la tossuda pervivència dels morts i la dificultat de fer-se càrrec del passat més incòmode.

Exploració alhora local i universal, personal i col·lectiva, novel·la bel·licosament antibel·licista, ‘El monarca de las sombras’ dóna un pas més enllà inesperada i enlluernador a la pregunta sobre l’herència de la guerra que Cercas va obrir anys enrere amb ‘Soldados de Salaminas’.

UN TAST DE L’AUDIOLLIBRE

En aquest mateix article es pot escoltar un avançament del format audiollibre d’aquesta novetat editorial de l’escriptor Javier Cercas, ‘El monarca de las sombras’. (Veu: Raúl Llorens)

L’AUTOR

Javier Cercas (Ibahernando, Càceres, 1962) és autor de vuit novel·les: El móvil (1987), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997), Soldados de Salamina (2001), La velocidad de la luz (2005), Anatomía de un instante (Literatura Random House, 2009), Las Leyes de la frontera (Literatura Random House, 2012) y El impostor (Literatura Random House, 2014). La seva obra consta també d’un assaig, La obra literaria de Gonzalo Suárez; i tres volums de caràcter miscel·lani: Una buena temporada (1998), Relatos reales (2000) i La verdad de Agamenón (2006).

Els seus llibres han estat traduïts a més de trenta idiomes i han obtingut nombrosos premis nacionals i internacionals, entre els quals destaquen els següents: Premi Nacional de Literatura, Premi Ciutat de Barcelona, ​​Premi Salambó, Premi de la Crítica de Xile, Premi Llibreter, Premi Què Llegir, Premi Grinzane Cavour, The Independent Foreign Fiction Prize, Premi Arquebisbe Joan de Sant Climent, Premi Cálamo, Prix Jean Moner, Premi Mondello, Premi Internacional Terenci Moix, Premi Fundació Fernando Lara a la millor acollida crítica (ex-aequo) i The European Athens Prize for Literature. A més ha rebut dos premis pel conjunt de la seva obra, el Premi Internazionale del Salone del Llibre di Torino el 2011 i el Prix Ulysse a 2012.

Font/enllaç: Literatura Random House-Mondadori / Soundcloud

Article/post 1606 – Vols llegir? – volsllegir.cat