VLLG? / ACTUALITAT / SANT JORDI 2017

Sembla que ja es tot a punt per la celebració de la gran festa del llibre i la rosa. La Diada de Sant Jordi ja és aquí! I la comarca de l’Anoia ho celebrarà com cal a bona part dels seus municipis. Igualada, Vilanova del camí, Santa Margarida de Montbui, Capellades, Masquefa, Calaf, La Pobla de Claramunt, Sant Martí de Tous o La Torre de Claramunt seran un any més escenaris plens de festa de llibres, roses i d’activitats culturals durant la jornada del diumenge 23 d’abril.

A IGUALADA, ARRIBEN LES PARADES A CAL FONT

A primera hora del dissabte 22 d’abril, vigília de la Diada del Llibre, la brigada d’operaris de l’Ajuntament d’Igualada ja ha començat a instal.lar a la Plaça de Cal Font els tendals amb les parades que estaran a disposició de llibreries, floristeries i entitats socials, culturals, juvenils i també polítiques de la ciutat, tal i com recullen aquestes dues imatges que ofereix un espai buit, però que de ben segur aquest 23 d’abril estarà ple de gom a gom.

La celebració de la Diada de Sant Jordi a Igualada comptarà el proper diumenge, 23 d’abril, amb un total de seixanta-set parades. D’aquestes, deu corresponen a floristeries, deu a llibreries i quaranta-set a diferents mitjans de comunicació, autors igualadins i entitats socials, culturals, juvenils o polítiques de la ciutat, que també s’involucraran novament en la festivitat.

Les floristeries i llibreries s’establiran, com és tradicional, a la Plaça de Cal Font, on enguany també hi haurà una carpa dedicada a autors igualadins. Les entitats, de la seva banda, es podran trobar a la Rambla de Sant Isidre, ja que el lateral d’aquesta plaça es troba actualment inhabilitada per obres d’edificació. Enguany, en ser un diumenge, les escoles no han sol·licitat els habituals permisos per vendre roses a les portes de cada centre.

D’altra banda, cal destacar que a les 12:30h, la Coral Mixta d’Igualada, amb la Coral Juvenil Xalest, oferiran el Concert de Sant Jordi al Teatre Municipal l’Ateneu, amb les entrades al preu de 8 euros, 7 euros si es compren anticipadament. Les sardanes es faran en aquesta ocasió al Passeig Verdaguer amb c/ Sant Magí, a les 19h, i aniran a càrrec de la Cobla de Tàrrega, coordinades com és habitual per l’Agrupació Sardanista d’Igualada.

A VILANOVA DEL CAMÍ…

La Plaça del Mercat de Vilanova del Camí serà el centre neuràlgic de la celebració de Sant Jordi al municipi. A més de les parades de llibres i roses, a les 11 del matí es farà l’espectacle de titelles “L’altre Sant Jordi”, a les 12 una ballada de sardanes i un cocnurs de dibuix amb diferents premis. A la tarda, contacontes i activitats infantils a partir de les 5 de la tarda i un berenar infantil a les 6 amb xocolata i melindros.

A SANTA MARGARIDA DE MONTBUI…

A partir de les 11 del matí dos dels autors anoiencs que han publicat sengles llibres (en gèneres i temàtiques ben diverses) seran protagonistes a Mont-Àgora. Així, tant Carlos Vico com Eduard Creus signaran exemplars dels seus darrers llibres.

Vico, autor de “Superviviente, el miedo bajo control” (Now Books, 2016) torna a Mont-Àgora mesos després d’haver presentat el seu llibre, on explica com ha fet de la resistència al límit una forma de viure. També torna a Mont-Àgora Eduard Creus amb “Llàgrimes de tardor” (Ed. El Toll, 2017) un recopilatori de 16 relats i microcontes.

La matinal es completarà amb un recital poètic a càrrec de la rapsoda local Maria Mercè Cantarell.

A CAPELLADES…

A Capellades hi ha hagut propostes durant tota la setmana. El diumenge  23 d’abril tota l’acció es traslladarà a la plaça de Catalunya, engalanada expressament per acollir totes les parades de roses i llibres de deu a dues de la tarda. A la mateixa hora començaran les activitats de la Biblioteca amb espais de lectura i activitats per als infants. A dos quarts de dotze, contes amb la Marta Rico, de la Taula de Dones. A les dotze, manualitats diverses proposades amb El Taller.

Per als més grans, presentació del llibre “Muso Kunda, la casa de les dones” amb l’escriptora Gemma Freixas a les dotze del migdia. Seguidament, a la una començarà la signatura de llibres, amb els escriptors Gemma Freixas i Franc Guinart. Abans d’acabar la jornada, encara es podrà gaudir d’un Concert-vermut. A destacar també a la plaça de Verdaguer, amb un concert i ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, a partir de dos quarts d’una del migdia.

A MASQUEFA…

Com ja és tradició, les llibreries, les floristeries i les entitats locals instal·laran les seves parades al carrer al llarg de diumenge 23 d’abril.

A CALAF…

El diumenge, Diada de Sant Jordi, se celebrarà l’acte de lliurament de premis dels Jocs Florals 2017. Començarà a les 12.00 hores, a la Sala d’actes municipal de Calaf. En aquesta segona convocatòria s’hi han presentat 71 obres en les diferents categories i subcategories que es convocaven.

Enguany, amb la col·laboració del dos centres educatius del municipis, es van fer algunes modificacions en les categories infantil i juvenil per tal de promoure’n la participació. Així, s’han fet fins a sis subcategories de Flor Natural que corresponen als cicles escolars d’inicial, mitjà i superior, i també als de secundària, amb una subcategoria per 1r i 2n d’ESO; una altra per 34 i 4t i una darrera per Batxillerat. Com en la primera edició, s’han mantingut les dues categories d’adults, una per a poesia i l’altra per a prosa.

La Diada de Sant Jordi a Calaf es clourà amb el concert “Calaf canta Sant Jordi”, organitzat per la Coral Ressons. Enguany aquest concert, que arriba a la seva sisena edició, serà molt especial ja que estarà dedicat a la trajectòria de la professora de música calafina, Teresa Escolà. La proposta compta amb la participació de la pròpia coral, la coral Tríade de Terrassa i la col·laboració especial de músics, solistes i corals provinents de la seva escola.

A LA POBLA DE CLARAMUNT…

El diumenge, a la plaça de l’Ajuntament, a partir de les 9 del matí i durant tot el dia, hi haurà una parada de venda de llibres i roses. L’activitat l’organitzarà l’Associació Cultural Barrufet Roig. En aquest mateix espai, de les 10 del matí a la 1 del migdia, l’Associació per a l’Oci de la Gent Gran posarà una parada per vendre llibres de segona mà. Aquesta mateixa entitat, a 2/4 d’1 del migdia, organitzarà una ballada de sardanes. A l’Espai Municipal de la Gent Gran, de les 10 del matí a les 12 del migdia, es podrà veure un recull fotogràfic de les activitats de l’Associació per a l’Oci de la Gent Gran organitzades entre els anys 2016 i 2017.

Font/enllaç: Ràdio Igualada / Ràdio Nova – Vilanova Informació / Infoanoia.cat

Article/post 1617 – Vols llegir? – volsllegir.cat